Op zaterdag 2 november organiseerde Speelotheek Harlekino haar jaarlijkse tweedehands speelgoedbeurs in de basisscholen Ackerweide en De Bonte Tol in Pijnacker. Het speelgoed werd ingebracht door 180 deelnemers en weer verkocht aan 402 klanten. De omzet lag hoger dan voorgaande jaren. Klanten toonden zich tevreden met de soepele doorstroming.
Feiten en cijfers
Dit jaar was het de 26e keer dat de vrijwilligers van Harlekino deze tweedehands speelgoedbeurs organiseerden. Onder de 180 deelnemers waren veel trouwe klanten, zij brachten 551 bananendozen met speelgoed binnen. Tijdens de beurs wisselden 4167 stuks speelgoed van eigenaar. De opbrengst van het speelgoed werd verdeeld: 70% gaat naar de inbrenger, de rest is voor de speelotheek. De omzet van de speelgoedbeurs vertoont een stijgende lijn: dit jaar lag deze 14% hoger dan in 2018 en 32% hoger dan in 2017. De basisscholen Bonte Tol en Ackerweide stelden kosteloos hun accommodatie beschikbaar. En een drietal sponsoren droeg hun steentje bij: Bromini, Peter Scharloo (OID), MTR-Verhuur. Speelotheek Harlekino bracht voor de organisatie 54 vrijwilligers op de been, waaronder 8 jongeren die hun maatschappelijke stage bij de speelotheek uitvoeren.
Logistiek proces
Een goedlopend logistiek proces vormt de succesformule van de speelgoedbeurs. De basisscholen werden op vrijdagmiddag omgetoverd tot een winkelvloer en in de vroege avond stroomde het speelgoed binnen. Omdat de inrichting van de basisscholen een wijziging had ondergaan, werkte de speelgoedbeurs dit jaar met een geheel vernieuwde indeling. Alle categorieën speelgoed waren zoals vanouds aanwezig: babyspeelgoed, groot (buiten)speelgoed, spellen en puzzels, boeken en DVD’s, constructiespeelgoed, speelsets, poppen, dieren, voertuigen, verkleedkleding, muzikaal speelgoed, knutselspullen, games en ontdekmaterialen. Op zaterdagochtend was de ’grootste speelgoedwinkel van Pijnacker’ geopend van 9 tot 12 uur. Met 4 kassa’s werden de klanten snel geholpen. Betalen via PIN was mogelijk en de maatschappelijk stagiaires hielpen met inpakken en sjouwen naar de auto. En daarna volgde nog een grote klus: al het overgebleven spul moest weer worden gesorteerd op nummer van de deelnemers. Deze kwamen tussen 15 en 16 uur hun overgebleven spullen weer ophalen. Bij de uitgang was het mogelijk om speelgoed te doneren aan één of meerdere goede doelen: Speelgoedbank IKKROS en Minibieb/Kinderzwerfboek. Met een grote schoonmaak werd tenslotte de ruimte van de basisscholen op zaterdagmiddag volledig in de oorspronkelijke staat hersteld.
Duurzaam alternatief
In 26-jarige geschiedenis van de beurs is het karakter nogal veranderd. Van een kleinschalige uitwisseling van speelgoed tot een grootschalige en professioneel georganiseerde speelgoedbeurs. Ook het motief van de kopers is veranderd. Waar in de beginjaren vooral de scherpe prijzen aantrekkelijk waren, speelt tegenwoordig het motief duurzaamheid een groeiende rol. De beurs vormt in veel gezinnen een duurzaam alternatief voor de cadeaus in de decembermaand.
Redacteur Pijnacker-Nootdorp.tv