Het zijn gekke tijden, voor iedereen een onbekende situatie. Ook het Taalhuis Oostland is door het Coronavirus voor diverse uitdagingen komen te staan. Gelukkig zijn de vrijwilligers en medewerkers van het Taalhuis gewend om in te spelen op de actualiteit en zijn ook nu niet achterover gaan leunen. Alle vestigingen van de Bibliotheek Oostland zijn gesloten, dat betekent dat de Taalontmoetingen, Taalcafés, Taalmaatjes, Taalpunt, etc. ook niet door kunnen gaan. Althans, niet fysiek. Al snel meldde een aantal taalvrijwilligers zich die graag op afstand hulp wilde bieden. Zou ontstond het idee om een Digitaal Taalcafé te organiseren en een Taalontmoeting via Skype te geven. Door de handvatten die aangereikt worden door partners als Stichting Lezen&Schrijven en Het Begint met Taal, via bijvoorbeeld Webinars, krijgen deze digitale bijeenkomsten nog beter vorm. Het aanbod blijft groeien, inmiddels zijn er al drie taalontmoetingen en twee Taalcafés van start gegaan. Daarnaast vinden veel vrijwilligers het prettig om één-op-één contact te onderhouden met de groep of hun Taalmaatje. Iedereen kan het op een eigen manier invullen.
Voor iedereen
Het Taalhuis is altijd al een toegankelijke plek voor iedereen. Maar nu het Taalpunt gesloten is kunnen mensen zich niet formeel inschrijven. Daarom heeft het Taalhuis besloten om mensen die mee willen doen met de digitale lessen, die mogelijkheid te bieden. Indien nodig kunnen zij zich op een later moment wel formeel inschrijven. Ditzelfde geldt voor mensen die tijdelijk iets kunnen en willen betekenen voor het Taalhuis. Denk bijvoorbeeld aan eens per week een halfuurtje bellen met iemand die het Nederlands nog aan het leren is. Naast een leuk nieuw contact en een gezellig gesprek, kan de anderstaligen de Nederlandse spreekvaardigheid oefenen. Geïnteresseerde kunnen hiervoor contact opnemen met Kimberly Steenbergen via k.steenbergen@bibliotheekoostland.nl of 06 45 68 45 90.
Contact houden
De medewerkers van het Taalhuis kunnen helaas ook niet meer op de vestiging aan de slag. Daarom werken zij nu veelal vanuit huis. Het is voor hen erg wennen, ze spreken niet meer dagelijks vrijwilligers en deelnemers. Daarom wordt er nu met verschillende vrijwilligers gebeld om het contact warm te houden en om na te gaan of alles goed gaat. Daarnaast proberen zij iedereen via de mail zoveel mogelijk op de hoogte te houden van de ontwikkelingen. De vrijwilligers krijgen de mogelijkheid om diverse Webinars te volgen en met de speciale ‘Tips voor Thuisblijvers’ pagina proberen zij de deelnemers te wijzen op diverse leerzame en informatieve websites.
Tot snel
Het Taalhuis zet alles op alles om mensen zoveel mogelijk te blijven helpen. Het gaat goed, maar zij hopen ook dat de activiteiten snel weer kunnen starten en de wereld weer samen mag komen in het Taalhuis.
(Foto taalhuis uit archief)
Redacteur Pijnacker-Nootdorp.tv