Van 14 tot en met 18 september is de SCHOOL op SEEF Schoolbrengweek. In die week gaan zoveel mogelijk leerlingen in het basisonderwijs en hun ouders dan lopend of met de fiets naar school. Dat is leuker, het is gezond, beter voor het milieu én goed voor de verkeersveiligheid.
Werken aan veilige schoolroutes
De Schoolbrengweek is een onderdeel van het programma SCHOOL op SEEF. Hierin werken alle gemeenten in de regio, waaronder Pijnacker-Nootdorp, en een groot aantal scholen samen aan goede verkeerseducatie, veilige schoolroutes en een veilige schoolomgeving.
SCHOOL op SEEF heeft een eigen educatieve lijn ontwikkeld. De SCHOOL op SEEF-lijn zorgt dat scholen samen met ouders, gemeentes en ook de wijkagent soepel aan de slag kunnen met verkeersveiligheid op en rond de basisschool. Deze lijn bevat allerlei soorten materialen om de verkeersvaardigheden van leerlingen en het contact tussen ouders en gemeentes te verbeteren.
Uitdaging
Tijdens de Schoolbrengweek worden ouders en kinderen uitgedaagd om zoveel mogelijk lopend op fietsend naar school te gaan. De kinderen kunnen een leuke prijs winnen met een verhaal, foto of tekening van een leuke belevenis onderweg op de route van school naar huis.
Het programma SCHOOL op SEEF bestaat al tientallen jaren en is een initiatief van het Regionaal Ondersteuningsbureau Verkeersveiligheid Zuid-Holland.
Pijnacker-Nootdorp TV sprak met Clyde Tdlohreg, regiocoördinator programma School op SEEF binnen de Metropoolregio Rotterdam Den Haag.
“Vooral bij basisschoolleerlingen bleek het nodig meer aandacht te besteden aan verkeerseducatie. Daar is een programma voor ontwikkeld waarbij professionele verkeersleerkrachten basisscholen, in een periode van drie jaar de kennis overdragen om zelfstandig aan praktische verkeerseducatie op de scholen te kunnen gaan doen”.
Waarom gaat het nu vaker mis met kinderen in het verkeer?
“Het is een combinatie van een aantal factoren. Het verkeer is drukker en dynamischer. Kinderen fietsen ook minder vaak en daarom verdwijnen die vaardigheden naar de achtergrond. Het nieuwe groenidee in de binnensteden, dat mensen uitnodigd om vaker de fiets te pakken, werkt positief. Dat gegeven jaagt dit programma dan ook aan”.
In hoeverre heeft dit programma raakvlakken met het bekende fietsdiploma?
“Dat gebeurt sowieso in groep 7 en 8. Het programma SCHOOL op SEEF is voor de gehele school zowel de boven als de onderbouw”.
Hoe is het programma SCHOOL op SEEF opgebouwd?
“Op een drietal pijlers wordt er aandacht gegeven:
1- Praktische verkeerseducatie, dat zijn praktische lessen op de pleinen of de gymzaal als dat nodig is.
2- Ouderparticipatie. Ouders en ook docenten worden betrokken bij het lesgeven zodat zij zelfstandig verkeerseducatie kunnen overnemen.
3- Connectie leggen met de gemeente als het gaat om de infrastructuur. Zijn er knelpunten in en rond de schoolomgeving? Zijn de zebrapaden goed? Hierin speelt ook de wijkagent een rol.
Dit alles wordt vastgelegd in het verkeerseducatieplan. Per groep wordt 4,5 uur jaar aan praktische verkeerseducatie besteedt. Een school met zo’n 10 groepen geeft hier dan zo’n 45 uur per jaar aandacht aan via praktische lessen. Dat wordt in drie jaar langzaamaan wat afgebouwd en verschuift dan via de verkeersleerkracht naar de ouders danwel de docenten van de school”.
Zijn er knelpunten waar jullie tegenaan lopen?
“De ene school zet meer in op ouderparticipatie dan de andere school. Gebrek aan ouders zou een topic kunnen zijn. En niet iedere leerling beschikt vanzelfsprekend over een fiets, dat is wel het uitgangspunt binnen het programma. Het over een fiets beschikken verschilt per wijk, stad en school”.
Hoe reageren de leerlingen op het programma?
“Positief! Anders zou het programma ook geen bestaansrecht hebben. Bovendien willen kinderen lekker bewegen. Daar ligt het niet aan!”
De Schoolbrengweek
Met de Schoolbrengweek worden ouders uitgedaagd na te denken over hun keuze in mobiliteit. Wist je bijvoorbeeld dat 90% van alle leerlingen binnen een straal van 1 kilometer van de school woont? En dat zowel kinderen als ouders die lopend of op de fiets naar school komen dit als gezellig en sociaal ervaren?
Meer weten? Kijk op: https://www.schoolopseef.nl/
Redacteur Pijnacker-Nootdorp.tv