In gesprek met Marcel Soeterbroek van Grand Café De Drie Heeren: “De nieuwe maatregelen gaat omzet kosten”

De Rijksoverheid heeft specifieke maatregelen aangekondigd in de veiligheidsregio’s waar de besmettingen snel toenemen. Deze maatregelen gelden ook voor de regio Haaglanden.
Naast de basismaatregelen die er al waren veranderd de inlooptijd in de horeca tot 12 uur ’s nachts en dan moet ook de muziek in de horecagelegenheid uit. Om 01.00 uur ’s nachts moeten alle horecagelegenheden sluiten en er komt een verbod op gezelschappen van meer dan 50 personen binnen en buiten.

Pijnacker-Nootdorp TV sprak met Marcel Soeterbroek, de uitbater van Grand Café De Drie Heeren. De horeca-ondernemer die sinds 2013 zijn Grand Café  aan de Oostlaan in Pijnacker runt zegt met een zucht dat met het vervroegen van de sluitingstijden,  het zeker weer omzet gaat schelen.

“Elke maatregel is er een en heeft consequenties. De maand juni was al niet fijn omdat je toen maar tot dertig mensen kon ontvangen. Gelukkig hebben wij mede door ons terras achter de zaak en het mooie weer de omzet nog op peil kunnen houden, al was het met hangen en wurgen. De evenementen, disco’s en live-muziek zit er allemaal niet meer in”.

Hoe kijk je naar de komende winter?

“We hebben ons buitenterras wat verkleind door een schutting en een buitenbar. Hierdoor kunnen we zo’n 100 m2 overdekken en kunnen we wel gezellige dingen gaan organiseren. Ik moest wel eerst hierin investeren, je moet creatief gaan denken in deze tijd”

Handhaven

Soeterbroek gaf ook aan dat handhaven lastig is, zeker wanneer bezoekers al een paar borrels op hebben. “Dan gaat de politiepet op en ben je mensen telkens mensen aan het aanspreken op afstand houden, dat is wel eens vervelend”

Hoe sta je zelf tegenover de verscherpte coronamaatregelen?

“Een beetje dubbel. Als je als ondernemer naar de cijfers kijkt dan zie je dat de besmettingsgraad vanuit de horeca vrij klein is, zoals de Koninklijke Horeca Nederland dat ook zegt. We doen ons best om een veilige omgeving te creëren en uiteindelijk wordt het dan toch weer op de horeca geschoven. Aan de andere kant, als je ziet hoe de besmettingen weer omhoog schieten begrijp je dat er ook wel iets nodig is.”

Onlogisch

” Je merkt ook dat een bepaalde leeftijdsgroep het lastig vind om zich aan de regels te blijven houden. Als er bijvoorbeeld een voetbalclub hier aanschuift is het lastig uit te leggen om in het café afstand te houden, terwijl ze net intensief met elkaar gesport hebben. Dan moet ik ze wel uitleggen dat ik me aan de regels moet houden. Voor hen hoeft dat niet en is het onlogisch. Het is een beetje dubbel”

Spannende maanden

De komende maanden zijn in ieder geval spannend. “We weten niet wat er de komende tijd gaat gebeuren. Ik weet wel dat veel horecabedrijven met minder ruimte en die niet naar buiten kunnen uitwijken, het erg slecht hebben”, aldus Marcel Soeterbroek.