Bernard Minderhoud van Gemeentebelangen: “Teleurgesteld over besluit digitaal vergaderen”

De fractie van Gemeentebelangen in de gemeenteraad van Pijnacker-Nootdorp is het oneens met het besluit van de Raad om met ingang van donderdag 1 oktober 2020 digitaal, dus niet in persoon in de raadzaal, met elkaar te vergaderen. De agendacommissie heeft dinsdag 29 september dit besluit genomen als gevolg van de beslissingen van het kabinet rondom de opnieuw aangescherpte coronamaatregelen.

Fractievoorzitter Bernard Minderhoud laat in gesprek met Pijnacker-Nootdorp TV weten zeer teleurgesteld te zijn door dit besluit van de agendacommissie. “Eerder is al besloten dat grote onderwerpen in de raadzaal besproken worden en niet digitaal. Het is uitermate teleurstellend dat dit nu ineens niet meer geldt,” zegt de fractievoorzitter van Gemeentebelangen.

Statement

Op donderdag 1 oktober wordt in de Raad gesproken over het interventieplan sociaal domein. Dit onderwerp  is volgens Gemeentebelangen te belangrijk om dit digitaal af te doen want dit kan voor de inwoners van Pijnacker-Nootdorp ingrijpende veranderingen hebben. “Bovendien zijn er toezeggingen gedaan dat we dit onderwerp in persoon zouden behandelen”, laat Bernard Minderhoud weten.
“We willen een statement maken en doen daarom donderdag ook niet mee”.

Ruime afstand

“Uiteraard respecteren wij de nieuwe regels die door het kabinet zijn genomen rond de coronapandemie. Natuurlijk vinden wij het van groot belang dat we er alles aan moeten doen om besmettingen te voorkomen. Maar de wijze waarop wij nu in persoon in de raad vergaderen geeft voldoende mogelijkheden op bescherming. Alleen de woordvoerders nemen plaats aan de raadstafel en we zitten op ruime afstand van elkaar. De tafel wordt regelmatig schoongemaakt. Er is geen enkele reden om dit te veranderen en de kabinetsregels vragen dit ook niet. Raden zijn sowieso vrijgesteld. En daarnaast, als je als raadslid ziek bent, laat je dan vervangen door een ander,” zegt Minderhoud.

Schadelijk

“Ik ben van mening dat deze manier van digitaal vergaderen schadelijk is voor de democratische besluitvorming. Het in persoon met elkaar in discussie gaan, elkaar bevragen en interrumperen bevordert het debat en zo komen we als raad tot een goed besluit”, zegt de fractievoorzitter van Gemeentebelangen.