Brandbrief ondernemers Pijnacker naar de burgemeester: ‘De schulden lopen op en de rekeningen lopen door’.

De rek is eruit en de koek is op. Het gaat niet meer. Het water staat ondernemers in Pijnacker tot aan de lippen. Ze hebben een brandbrief gestuurd naar de burgemeester.

Veilig en verantwoord

Hierin doet het bestuur van de Ondernemersvereniging Pijnacker Centrum een dringende oproep hen actief te steunen door ondernemers toe te staan hun deuren vanaf woensdag 3 maart weer te openen. De ondernemers zeggen dat winkeliers, kappers, horecaondernemers en de cultuursector zit te springen om op een veilige, verantwoorde en gastvrije manier hun klanten en bezoekers weer te ontvangen. En dat zou kunnen via bewezen, effectieve plannen.

Terug naar situatie voor de huidige lockdown

“Wij willen zo snel mogelijk terug naar een situatie waarin wij elkaar kunnen treffen zonder ons zorgen te hoeven maken over corona. Dit is ons perspectief. In de stappen hier naartoe, is de eerste die wij willen zetten het versneld gefaseerd teruggaan naar de situatie vóór de huidige lockdown waarbij retail, horeca en cultuur open waren. Ook toen waren we in staat om met gezond verstand en goede maatregelen te zorgen voor een gastvrije en veilige binnenstad, ” staat te lezen.

Voor veel ondernemers in Pijnacker-Nootdorp is het niet twee voor maar twee óver twaalf.

Oplopende schulden

Marcel Soeterbroek, eigenaar van Grandcafé De Drie Heeren: ” Het is gewoon een ramp. Toen we er in oktober in gingen zou het voor een paar weken zijn. Nu zijn we al heel wat maanden verder. Straks zijn we negen maanden dicht geweest. Ik weet onderhand ook niet meer wat we moeten doen. De rekeningen lopen door en de schulden lopen op,” zegt Soeterbroek die ook één van de bestuursleden is van de ondernemersvereniging.

Flinke uitdaging

De eigenaar van Sport 2000 in Nootdorp zegt ontzettend veel omzet te missen. “Het probleem is dat leveranciers de producten gaan leveren die ruim van te voren zijn ingekocht. Als ik in maart niet open ben, dan heb ik echt wel een uitdaging”.

Twee keer zo hard werken

“Ik word als ondernemer gelukkig al goed geholpen door de gemeente, ik huur namelijk via de gemeente,” zegt Oscar de Bruyn van wolwinkel Pera Pasha. Maar eerlijk: het is wel twee keer zo hard werken om dezelfde omzet te halen als voorheen. En ik geloof niet dat de besmettingen zozeer in winkels worden opgelopen”, aldus Oscar de Bruyn.

Veilig en gastvrij openen

‘Openen doen we met dezelfde voorzorgsmaatregelen die gelden in essentiële winkels als voorafgaand aan de lockdown’, zo wordt de brief verder onderbouwd.

• Houd 1,5 meter afstand, zowel buiten als binnen de onderneming;
• Kom zoveel mogelijk alleen;
• Blijf thuis als je verkouden bent of griepklachten hebt;
• Doe doelgericht je aankopen en plan je bezoek;
• Maximaal 1 klant per 10 vierkante meter.