Nootdorper (19) opgepakt na datadiefstal GGD

Er is een 19- jarige man uit Nootdorp opgepakt die ervan verdacht wordt privégegevens te hebben gestolen uit de coronasystemen van de GGD. Eerder werden al zes anderen aangehouden in verband met deze privacy diefstal. Een aantal van hen werkten bij het callcenter van de GGD.

Telegram

De zaak werd bekend toen RTL Nieuws ontdekte dat er onder meer namen, adressen en telefoonnummers van mensen die zich op Covid19 hadden laten testen, via Telegram te koop werden aangeboden.

Cybercriminelen

Deze informatie is interessant voor kwaadwillenden, zoals cybercriminelen. Die kunnen dan op een slinkse wijze geld afhandig maken van nietsvermoedende slachtoffers. De eerste twee verdachten werden op 23 januari opgepakt, begin februari volgde de rest van de aanhoudingen. Alle verdachten zijn rond de twintig jaar.

Ernstig misdrijf

´Het stelen en verkopen of doorverkopen van persoonsgegevens is een ernstig misdrijf. Politie en Openbaar Ministerie zitten hier bovenop´, schrijft de politie op haar website. Meer aanhoudingen worden zeker niet uitgesloten.