Partij voor de Dieren: meer betaalbare woningen voor starters door hergebruik leegstaande gebouwen

Pijnacker-Nootdorp zou leegstaande gebouwen en winkels kunnen laten ombouwen tot betaalbare starterswoningen voor jongeren. Dat stelt de Partij voor de Dieren in vragen aan het gemeentebestuur van Pijnacker-Nootdorp.

Er is vooral een flinke woningnood voor starters en mensen die net gescheiden zijn. Een nieuw huis kopen is vaak veel te duur. Eerder pleitte Partij voor de Dieren al voor Tiny Houses. “Dat plan heeft helaas nog geen gehoor gevonden”, zegt Carla van Viegen van Partij voor de Dieren in gesprek met Pijnacker-Nootdorp TV.

Tiny House

“Starters hoeven vaak niet meteen een grote eengezinswoning. Die vinden een kleiner huis ook vaak prima. Zo’n Tiny House kan je vaak voor €50000 al kopen. Reken daar eenzelfde bedrag bij dan heb je voor €100000 een woning. We blijven daar gewoon in volhouden!”, zegt van Viegen.

Niet slopen maar hergebruiken

“In Schiedam loopt een goed voorbeeld. Daar koopt een ontwikkelaar al leegstaande gebouwen op en bouwt ze om tot betaalbare woningen: ‘Niet slopen, slopen, slopen, maar hergebruiken’, zo is daar het motto. In navolging van Schiedam kan ook de gemeente Pijnacker-Nootdorp kansen benutten om meer betaalbare woningen te realiseren door leegstaande gebouwen te hergebruiken voor woningen: een win-winsituatie.”

Is het uiteindelijk niet goedkoper om slopen en daarna te herbouwen?

Van Viegen: “Dat klopt. Ze bouwen liever nieuw, dat is goedkoper dan renoveren. Iedereen ziet nu in coronatijd dat mensen de groene ruimte hard nodig hebben en daar moeten we zeker niet gaan bouwen. Door bestaande, leegstaande panden om te bouwen tot woningen blijf je weg bij het groen. En als het wat duurder is denk ik, kom op overheid, investeerder daarin.”

Is de locatie aantrekkelijk genoeg?  Komen jongeren (starters) dan niet op een afgelegen industrieterrein?

“Nee, zo afgelegen is het ook niet in Pijnacker Nootdorp. Niet ieder gebouw zal geschikt zijn maar ik denk bijvoorbeeld ook aan leegstaande winkels. Veel starters zullen het best oké vinden een beetje reuring om zich heen te hebben.  Door de krapte op de woningmarkt wonen steeds meer jongeren veel langer thuis, terwijl ze graag zelfstandig willen gaan wonen. Studio’s en tweekamerwoningen in omgebouwde leegstaande gebouwen kunnen een oplossing bieden voor deze jongeren. We hopen dat de gemeente hiermee aan de slag gaat”.