De enorme daling van het aantal reizigers in het OV door de coronamaatregelen heeft grote impact. Het zal naar verwachting nog jaren duren voordat het aantal reizigers weer op het oude niveau is. De totale financiële impact van de inkomstenderving is in de Metropoolregio Rotterdam-Den Haag (MRDH) minimaal 379 miljoen euro, en kan zelfs oplopen tot bijna 1,2 miljard euro.
Plan voor kostenbesparing
Om de pijn wat te verzachten hebben de 23 wethouders van de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) op 24 maart een plan vastgesteld voor kostenbesparingen en aanpassing van de OV-dienstregeling in de regio. Dit deed de MRDH samen met de betrokken vervoerders en in opdracht van het Rijk. De MRDH vraagt dringend aan het Rijk: ‘zorg dat het niet nodig is om alle maatregelen uit te voeren, want daarmee maak je het OV kapot’.
Maatregelen op korte termijn
Het maatregelenplan van de 23 wethouders mobiliteit van de metropoolregio heeft maatregelen voor de korte en langere termijn. De korte termijnmaatregelen worden zo snel mogelijk ingevoerd. Het gaat onder andere om maatregelen over duurzaamheid en bedrijfsvoering van vervoerders, maar ook spreiding van reizigers: als reizigers meer verdeeld over de dag reizen dalen de exploitatiekosten en kunnen mensen en materieel efficiënter worden ingezet.
Daarnaast gaat het ook om tijdelijke frequentieverlagingen, en het schrappen van de minst gebruikte lijnen en trajecten. Deze maatregelen worden eind augustus (na de zomerdienstregeling) ingevoerd.
Mogelijke extra maatregelen op lange termijn
Of extra maatregelen nodig zijn, hangt af van de snelheid waarmee reizigersaantallen herstellen en de mate van rijkssteun. Is die onvoldoende, dan moeten aanvullende maatregelen worden genomen. Vervoerbedrijven en MRDH hebben deze al geïnventariseerd, maar vinden het absoluut onwenselijk dat deze maatregelen daadwerkelijk moeten worden genomen.Denk dan bijvoorbeeld aan vermindering van menselijk toezicht op diverse tijden en locaties en tariefsverhogingen.
Niet alleen
Wethouder Ilona Jense: “De MRDH treft forse maatregelen om het openbaar vervoer te redden. Maar we kunnen dit niet alleen. Ik ondersteun dan ook van harte de oproep aan het Rijk voor structurele steun aan de OV-sector. Want goed OV is van groot belang voor de bereikbaarheid en de economische groei van onze regio.”
Wat merkt Pijnacker-Nootdorp hiervan?
De gevolgen van de korte termijn maatregelen zijn nog beperkt voor de inwoners van Pijnacker-Nootdorp. Verdere maatregelen, zoals tariefsverhoging en het nog verder snijden in lijnen en frequenties, zullen dan ook gevolgen hebben voor onze reizigers.
Redacteur Pijnacker-Nootdorp.tv