Het Hoogheemraadschap van Delfland gaat lozingen uit de glastuinbouw opsporen. Dat doen ze via een nieuwe techniek waarmee DNA sporen van tomaat en paprika gemeten kunnen worden in het oppervlaktewater. Hiermee hoopt het hoogheemraadschap dat straks met zeer grote zekerheid vast te stellen valt, welk bedrijf vervuilt water lekt.
Aanleiding
De glastuinbouwsector heeft afspraken met de overheid gemaakt om emissies naar nul terug te brengen. Toch treedt er nauwelijks verbetering van de waterkwaliteit op. Bij het Hoogheemraadschap van Delfland is er daarom aandacht voor het opsporen van lozingen.
Hoe werkt het?
‘Als wij een lozing vaststellen, nemen wij een monster van het water voor onderzoek in een laboratorium. Dat onderzoekt het monster op circa 300 stoffen die in het water zitten, dit is een uitgebreid en kostbaar onderzoek dat vaak lang duurt. In dat water zitten ook sporen (eDNA) van het gewas dat wordt verbouwd in de kas waaruit de lozing afkomstig is. Die zijn veel sneller en goedkoper te vinden en dat maakt het voor ons makkelijker om de bron te vinden. Het onderzoek heeft zich vooralsnog gericht op tomaten en paprika. Met deze methode kan met 99% zekerheid de bron worden achterhaald’, dat schrijft het hoogheemraadschap op haar website.
Onbewust
Ondernemers zullen bij een overtreding eerst gewaarschuwd worden, daarna wordt pas gehandhaafd. Vaak zijn lekkages onbewust en zijn lozingen meestal te wijten aan calamiteiten.
Meer weten over dit innovatieve onderzoek?
Redacteur Pijnacker-Nootdorp.tv