Home-Start Pijnacker helpt als het even tegenzit bij opvoeden: ‘Alleen al er zijn is heel belangrijk’

Een gezin draaiende houden en kinderen opvoeden. Hoe doe je dat? Er bestaat geen draaiboek of opleiding voor. Als ouder doe je wat je kan. In de meeste gevallen kom je er zelf wel uit. Soms lukt dat even niet. Door bijvoorbeeld spanningen, overbelasting, echtscheiding of lastige pubers lopen problemen soms hoog op. Zeker als je niet veel mensen hebt om op terug te vallen.

Om hulp vragen als het even niet zo lekker loopt binnen het gezin is heel normaal. Dit is geen teken van zwakte, maar juist van kracht. De vrijwilligers van Humanitas Home-Start Pijnacker-Nootdorp ondersteunen jouw gezin graag.

Pijnacker-Nootdorp tv sprak met Anke IJdens, zij is coördinator van Home-Start Pijnacker-Nootdorp.

Wat zijn de kerntaken?

“Onze kerntaak is er zijn. Aandacht geven. De Engelsen noemen dit mooi ‘ A gift of time’. Er voor iemand zijn betekent dat je luistert, steun biedt, extra handjes biedt als je naar buiten gaat, een spiegel bent voor iemand, kan motiveren, complimenten uitdelen, meedenken, van alles. Een vrijwilliger heeft vaak als pré dat hij of zij meer tijd aan iemand kan besteden dan een professional. Als je iedere week twee uur bij komt komt, dan bouw je ook echt een vertrouwensband op. En door die band kan je elkaar ook echt helpen.”

Zijn de cases niet te complex om als vrijwilliger mee aan de slag te gaan?

“Dat hangt er vanaf. Over het algemeen is dit niet zo. Het kan zijn dat op een gegeven moment toch blijkt dat er heel veel aan de hand is. Dan gaan we samen met het gezin kijken of er ook andere hulp nodig is. en mogelijk doorverwijzen naar een andere instantie waar professionele hulp voorhanden is. Het gebeurt ook dat we nààst een professionele organisatie ondersteunen, zoals bijvoorbeeld een maatschappelijk werker of een
psycholoog. Stel dat iemand onder behandeling is voor een depressie, dan komt er ook een vrijwilliger van ons om te stimuleren om mee naar buiten te gaan of gewoon tegenaan te praten. De behandeling is dan door de professional maar de leuke dingen en de extra handjes komen dan van ons.”

Het taboe

“Helaas ligt nog vaak een taboe op het vragen om hulp. Mensen hebben heel vaak het idee dat het bij andere ouders wel goed gaat en dat zij de enigen zijn die vragen hebben of worstelen met de opvoeding”, zegt Anke IJdens. “Dat komt waarschijnlijk omdat het niet zo besproken wordt met elkaar. Velen delen wel de leuke dingen, de mijlpalen. Zeker op social media staan alle leuke plaatjes. Maar je ziet nooit dat een kindje een keer en driftbui heeft of staat te stampen in Albert Heijn.”

In hoeverre speelt corona een rol op jullie werk?

“We merken dat nog niet heel erg, vervolgt Anke IJdens. In de vorige coronagolf merkten we wel dat we veel vragen kregen over thuisonderwijs, zeker uit de groep die niet zo goed Nederlands spreekt.”

Welke problemen zien jullie het meest?

“We zien vaak dat ouders hun kracht willen terugvinden, hun zelfvertrouwen. Soms hebben ouders het gevoel dat ze falen en een slechte ouder zijn en komen ze daardoor in een negatieve spiraal terecht. Sommigen hebben een klein netwerk (weinig mensen in hun omgeving waar ze steun aan hebben). Ook psychische kwetsbaarheid zoals een depressie of ouders met een diagnose zoals ADHD of autisme zien we regelmatig. Maar, ook kinderen met een dergelijke aandoening kunnen voor hulpvragen zorgen.”

Succesverhaal

Tenslotte deelt Anke nog een mooi succesverhaal. “Een moeder die psychisch wat kwetsbaar was moest middenin coronacrisis drie kinderen helpen met lesgeven. Die kinderen waren de hele dag thuis. Zij was ook echt op zoek naar een antwoord op de vraag: Hoe kan ik de dag doorkomen met mijn drie kinderen? Onze vrijwilliger heeft echt gekeken naar wat je met kinderen kan doen als je niet elke dag evenveel energie hebt. Op een goede dag kon ze meer, bijvoorbeeld naar de speeltuin, dan een mindere dag, waar de kinderen minder aandacht kregen. Ze heeft hierbij ook gekeken naar hoe de kinderen een moeder beleefden die niet elke dag hetzelfde energieniveau heeft. Het gezin heeft hiermee geoefend en dit werd goed opgepakt!”

Home-Start

Home-Start is er voor gezinnen met een of meer kinderen tot 7 jaar. Een getrainde vrijwilliger die zelf ervaring heeft met opgroeiende kinderen, biedt je waar jij en je kind(eren) behoefte aan hebben. Home-Start+ is er voor gezinnen met een of meer kinderen tussen 7 en 14 jaar.

Hoe werkt het?

Anke IJdens gaat als coördinator op bezoek bij ouders om kennis te maken en te horen waar ze tegenaan lopen. Vervolgens bekijkt ze welke vrijwilliger het beste bij het gezin past naar aanleiding van de hulpvragen vanuit het gezin, karakters van allen en de ervaring van de vrijwilliger. Tijdens een koppelingsgesprek onderzoeken het gezin, de vrijwilliger en ik of het een goede match is. Mocht de klik er zijn, gaan het gezin en de vrijwilliger samen het traject aan.

Mocht je zelf als ouder een duwtje in de rug kunnen gebruiken? Meld je dan aan via 0613340233 of stuur een email aan: a.ijdens@humanitas.nl.