Wapeninleveractie #DropIt

Deze week, vanaf maandag 17 mei tot en met zaterdag 22 mei organiseert de Politie Den Haag de wapeninleveractie #DropIt! Dat betekent dat je in de regio’s Den Haag, Zoetermeer, Westland, Delft, Leiden, Bollenstreek, Alphen aan den Rijn en Gouda gedurende deze week zonder strafrechtelijke gevolgen slag-, stoot- of steekwapens kunt inleveren. Dat geldt ook voor Pijnacker-Nootdorp.

Minder wapens

Tijdens deze actieweek kun je zonder strafrechtelijke gevolgen je (steek)wapen inleveren in een container op het politiebureau. Wist je dat steeds vaker steekwapens onder minderjarigen in beslag worden genomen? Wanneer je al van huis gaat met een wapen op zak, is de stap op ernaar te grijpen klein. Met deze actie zorgen we dat jongeren bewust worden van de gevaren van wapenbezit én minder wapens op straat.

Overigens, niet alleen jongeren, maar iedereen kan zijn of haar wapen komen inleveren. “Ook vuurwapens kun je inleveren, maar voor de veiligheid komen we in burger deze wapens thuis bij je ophalen. Als we bij je langskomen, zijn we dus niet herkenbaar als politiemedewerkers. Een vuurwapen laten ophalen kan niet anoniem, maar je wordt niet vervolgd voor vuurwapenbezit,” laat de politie weten op haar website.

Weten welke soorten wapens je kunt inleveren en waar?

Kijk op: https://www.politie.nl/mijn-buurt

Verboden wapens

Het is volgens de Nederlandse wet verboden om wapens te bezitten of te gebruiken. Alleen sportschutters of jagers mogen bepaalde wapens gebruiken; als zij over de juiste vergunning beschikken en zich houden aan de regels van de Wet wapens en munitie. In alle overige gevallen is wapenbezit en -gebruik strafbaar.
Welke wapens zijn verboden?

– stroomstootwapens
– vuurwapens
– stiletto’s
– vlindermessen
– boksbeugels
– pijlen en pijlpunten
– messen met meerdere snijkanten*
– luchtdrukwapens*
– zelfverdedigingswapens, zoals pepperspray of traangas.

*deze wapens vallen in categorie IV. Dat betekent dat het voor meerderjarigen niet verboden is om deze in huis te hebben. Het dragen van de wapens is wel verboden.