Momenteel ligt de omgevingsvisie van de gemeente ter inzage. In mei 2021 is de gemeenteraad akkoord gegaan met deze omgevingsvisie (het plan voor de inrichting van de buitenruimte van onze gemeente).
Nu zit er, vrij onopvallend, in het plan opgenomen dat het enige grote groengebied in Delfgauw (de groene bufferzone tussen A13 en Emerald) wordt aangemerkt als transformatiegebied. Dat betekent dat het zijn groenbestemming kwijt zou raken, en er mogelijk gebouwd kan worden.
Rauw op het dak
Dit valt de bewoners van de wijk natuurlijk rauw op het dak; dit groengebied wordt intensief gebruikt om te wandelen en sporten, kinderen spelen er en de jeugd zit ’s avonds te chillen op het kunstwerk ‘de vluchtberg’. Daarnaast zit er een helofytenfilterveld dat ervoor zorgt dat de waterhuishouding van de wijk op orde is, en de bewoners bij extreem weer geen wateroverlast krijgen.
Jip en Janneke-taal
Audrey Bink is een van de inwoners die zich hard maakt voor het behoud van de groene zone in Delfgauw: “Een van onze buurtgenoten was zich rot geschrokken toen hij zich nog eens goed verdiepte in de omgevingsvisie. Er waren geluiden dat de omgevingsvisie te onduidelijk was. Eerlijk Alternatief heeft deze omgevingsvisie een beetje in Jip en Janneke-taal vertaald en hebben aangegeven: ‘Jongens let op, dit zijn de gebieden waar het om gaat’. Toen vonden we met een aantal bewoners van deze wijk dat we een zienswijze in moesten dienen omdat niemand het wist,” zegt Audrey in gesprek met Pijnacker-Nootdorp TV.
Meer dan 1100 handtekeningen
Eerst zijn de inwoners geïnformeerd via social media dat dit stond te gebeuren. Daarna zijn de initiatiefnemers met de zelfgeschreven zienswijze langs de deuren gegaan. Inmiddels zijn er al meer dan 1100 handtekeningen, die morgen op 14 juli worden aangeboden aan de burgemeester en wethouder. “Het is dubbel. De omgevingsvisie ziet er prachtig uit waarin nadrukkelijk gepleit wordt voor groen. Maar als je dan inzoomt op Delfgauw dan zou het enige groen wat hier is mogelijk kunnen verdwijnen,” zegt Audrey Bink.
Er is ook een facebookgroep van bewoners opgericht: https://www.facebook.com/groups/788209092056942
Manuela Bijl van Eerlijk Alternatief: ‘Geschrokken nadat we concept nog eens goed bekeken’
De gemeente lanceerde eerder, om de bewoners mee te nemen in de plannen, de website http://www.panoramapn.nl Een mooie art-impression van hoe Pijnacker-Nootdorp er in 2050 uit komt te zien.
“Daar kan je het op eerste gezicht niet mee oneens zijn maar toen we met Carla van Viegen van PvdD via Google Maps nog eens naar de afzonderlijke deelkaartjes gingen kijken, schrokken we behoorlijk! Daarin stond tot onze verbazing dat ook het enige stuk groen in Delfgauw stond aangemerkt als transformatiegebied!”, dat stelt Manuela Bijl, raadslid Eerlijk Alternatief in gesprek met Pijnacker-Nootdorp TV.
‘Zorg dat inwoners het snappen’
“Veel raadsleden hadden tijdens een bespreking al een voorkeur om dit transformatiegebied uit de omgevingsvisie te halen. Daar was de wethouder het niet mee eens, omdat je niet zomaar een gebied uit een concept visie kan halen. Want dan ontneem je de inwoners helemaal het recht om er iets van te vinden. Daar konden wij ons in vinden maar hadden wel zoiets van: zorg dan dat de inwoners het gaan snappen!”, legt Manuela Bijl verder uit. “Want zoals het er nu in staat lijkt het net alsof deze bestemming altijd al voor woningbouw bedoeld was, terwijl het juist een groenzone is.”
De omgevingsvisie wordt in november behandeld. Ik snap best dat er iets getransformeerd kan worden, maar van het groen moet je afblijven. Het zal in november nog ieder geval nog een leuke discussie opleveren in de raad, aldus Bijl.
Kijk voor een verdere uitleg op de website van Eerlijk Alternatief
Ons best gedaan
We hebben ook het college om een reactie gevraagd. De verantwoordelijk wethouder laat weten dat ze erg hun best hebben gedaan om iedereen te bereiken met de concept omgevingsvisie. “Maar, we kunnen niet alle omwonenden apart informeren over alle veranderingen die erin staan. Vandaar de uitgebreide communicatie over de omgevingsvisie in wording: in september vorig jaar de input voor de visie en nu de zienswijzeperiode waarbij inwoners nog een keer een kaart op de deurmat hebben gekregen met een uitnodiging om het Panorama Pijnacker-Nootdorp en de omgevingsvisie te bekijken.”
Alle input welkom
Volgens de wethouder is het gebied in Delfgauw in deze ontwerp omgevingsvisie niet aangemerkt als een transformatiegebied. “We hebben in de ontwerp-visie aangegeven dat het een onderzoekslocatie is voor aanvullende uitbreiding. We moeten nog onderzoeken wat we met dit gebied in de toekomst gaan doen. Alle input van de omgeving is heel waardevol hierin en nemen we mee bij de vaststelling van de definitieve omgevingsvisie”, aldus de wethouder.
Zienswijze indienen
De zienswijze kan tot en met morgen 14 juli worden ingediend. Dat kan op 4 manieren.
1. Via het digitale reactie-formulier of;
2. Schriftelijk door een brief te sturen naar de gemeenteraad van Pijnacker-Nootdorp, Postbus 1, 2640 AA Pijnacker. Zet bovenaan uw brief: ‘Reactie ontwerp Omgevingsvisie 2050 of;
3. Mondeling via een afspraak via: omgevingsvisie@pijnacker-nootdorp.nl of;
4. Mondeling via telefoonnummer 14015.
Redacteur Pijnacker-Nootdorp.tv