Woningschaarste Pijnacker-Nootdorp wordt verder onder de loep genomen

In de oordeelsvormende raadsvergadering werd donderdagavond 20 januari gesproken over de beleidsnota woningvoorraad. Ook werd gesproken over de eerste herziening van de Huisvestingsverordening Pijnacker-Nootdorp 2019 en deze vrij te geven voor zienswijzen.

Wat is de casus?
Gemeenten mogen niet zomaar ingrijpen op de woningmarkt, dat mag alleen wanneer er sprake is van schaarste. De huisvestingsverordening stelt vast dat er in vrijwel alle segmenten sprake is van een vorm van schaarste. In zowel het ontwerp van de beleidsnota als de eerste herziening van de Huisvestingsverordening wordt nader beschreven dat de onderstaande typen woningen zo schaars zijn dat het passend is om daarvoor beschikbare instrumenten in te zetten om deze voorraad te beschermen en dus te voorkomen dat deze woningen uit de voorraad verdwijnen. Het gaat dan om:
1. alle sociale huurwoningen binnen de gemeente;
2. alle appartementen binnen de gemeente;
3. alle koopwoningen tot de kostengrens van de jaarlijks geïndexeerde Nationale Hypotheek Garantie.

Die NHG staat in 2022 op €355.000. Als de hypotheek of de waarde van de woning hoger is, dan is er geen recht op de NHG.

Aanscherpen definitie schaarste
Daniel de Wolf, raadslid D66. “Het gaat er primair om te proberen de woningen in Pijnacker-Nootdorp ter beschikking te houden voor de mensen die er daadwerkelijk willen wonen. Daar zit ook de zelfbewoningsplicht gedeeltelijk in. Een zelfbewoningsplicht houdt in dat een koper van een woning gedurende een bepaalde periode, uitzonderingen daargelaten, verplicht is om de woning zelf te bewonen. In beginsel mag de koper de woning dus niet verhuren in die periode. “Een van de dingen die we moeten bereiken is vast te stellen wat we onder schaarste vinden vallen en dat verder aanscherpen,” zegt de Wolf. “Er is ergens een gemeente die zegt: ‘al onze woningen zijn schaars.’ Dat is te gemakkelijk. Daarom ligt dit voorstel er om het begrip woningschaarste verder aan te scherpen. Moeten we misschien NHG + zoveel procent zeggen?”, vroeg de Wolf zich verder af.

Doorstroming
Bernard Minderhout, fractievoorzitter Gemeentebelangen stelt dat wanneer de bescherming geldt tot de NHG-grens, ook inhoudt dat ook dat een aantal woningen niet beschermd gaan worden. “Dat kan mogelijk de doorstroming gaan belemmeren”, aldus Minderhout die verder meent dat de woningen in Pijnacker-Nootdorp tot aan de NHG-grens op een hand te tellen zijn. “Wat gaan we dan beschermen als er straks bijna geen NHG-huizen meer binnen de gemeente zijn?” vroeg Minderhoud.

Betaalbare onderkant blijft beschermd
Wethouder Frank van Kuppeveld zei ten eerste blij te zijn met de brede instemming. “Deze grens is niet arbitrair”, zei Kuppeveld. Dat betekent dat de prijs dus meestijgt met de woningprijsstijgingen. Die grens wordt ieder jaar opnieuw vastgesteld. Hij vervolgt: “In Amsterdam bijvoorbeeld staat die grens op een half miljoen euro, die willen wellicht veel meer de woningmarkt reguleren, maar dat is niet het geval in Pijnacker-Nootdorp.” Door de NHG-grens aan te houden meent Kuppeveld dat hiermee een behoorlijk deel van de betaalbare onderkant van de woningmarkt beschermd blijft.

Schaarste is geen woning van een miljoen euro
Frank van Kuppeveld: “De regels gelden op basis van de WOZ-waarde en niet om de waarde waarmee een huis te koop wordt gezet. De regels voor verkamering gelden dus voor mensen met een huis die een WOZ-waarde heeft onder de NHG-grens. Iemand die een huis van een miljoen wilt verkameren haalt dat huis niet uit de schaarste en daar gelden die regels ook niet. Het zit hem juist in de goedkope woningvoorraad.” Tenslotte antwoorde de wethouder dat het college er alles aan zal doen wat zij wettelijk mogen doen om de schaarse woningen te beschermen voor de lokale inwoners. Volgende week wordt hier een definitief besluit op genomen.

Zienswijze
Het ontwerp van de eerste herziening van de Huisvestingsverordening en de beleidsnota Woningvoorraad worden gedurende een periode van zes weken ter inzage gelegd. Tijdens deze periode kan iedereen een zienswijze indienen.

De aanbiedingsnota en huisvestingsverordening vind je hier.