Onrust rondom bouwkavels bij het Groene Hof

Er is afgelopen tijd onrust ontstaan rondom het bestemmingsplan bij het Groene Hof. Het Groene Hof is een plangebied, dat bestaat uit dure bouwkavels tussen de Keulseweg en de Berkelseweg. Daar zijn zeven bouwkavels verkocht waar mooie woningen voor ontworpen zijn. Nu lijkt een wijziging in het bestemmingsplan roet in het eten gooien.

Spoeddebat gaat niet door
De kopers krijgen de bouwvergunning niet rond omdat er gewerkt wordt aan het nieuwe bestemmingsplan.
De fractie van Gemeentebelangen heeft direct een openbaar interpellatiedebat (spoeddebat) aangevraagd om de geloofwaardigheid in de gemeentelijke politiek te waarborgen, maar dit bracht niet het gewenste resultaat.

Pijnacker-Nootdorp TV sprak met Ina Mantjes van Gemeentebelangen.

“Het lijkt erop dat er fouten door de gemeente zijn gemaakt met het ‘Verzamelplan Pijnacker-Nootdorp 2021-2022’, waar huizenkopers nu problemen van ondervinden. Zij hebben te maken met grote gevolgen, zowel financieel als juridisch en daar wilden we de wethouder over bevragen in een openbaar debat.”

Waarom het debat werd afgewezen
“We vonden het onderwerp te belangrijk en wilden hiervoor een spoeddebat aanvragen”, vervolgt Mantjes. Hiervoor heb je 7 zetels in de raad nodig maar wij hebben er slechts drie. We hadden dus 4 steunzetels nodig van een andere partij. Helaas hebben we die niet gekregen, sommige andere partijen vonden ons daarin opportunistisch. Hier had nog makkelijk voor de verkiezingen een vergadering over plaats kunnen vinden. Het is tenslotte ook dringend,” stelt Mantjes.

Schriftelijk
Ook Janno Meijer van CDA en Daniel de Wolf van D66 hebben hier schriftelijk kritische vragen over gesteld maar waren niet voor een interpellatiedebat. Dat vond Gemeentebelangen niet voldoende.  Later heeft deze partij alsnog de vragen schriftelijk ingediend.

Opheldering
De partij wil onder meer opheldering of het college op de hoogte was van het feit dat na vaststelling van het bestemmingsplan in juni 2021 diverse kavels zijn verkocht en kopers investeringen hebben gedaan. Ook wil Gemeentebelangen weten welke afwegingen het College heeft gemaakt tussen de belangen van de gemeente en de belangen van de kavelkopers. Het complete ingediende stuk omvat 25 vragen.

Eerlijk Alternatief: Dit is verkiezingsretoriek
Manuela Bijl van Eerlijk Alternatief reageerde fel op Facebook en meent dat Gemeentebelangen Pijnacker-Nootdorp hier zit te janken om niks.
‘We steunden alleen het verzoek niet om halsoverkop volgende week, zonder dat alle informatie binnen is, vlak voor de verkiezingen een debat te gaan voeren. Dan ben je niet uit op een goede inhoudelijke behandeling wat dit onderwerp en de betrokkenen verdient, maar dan bedien je je van verkiezingsretoriek,’ zegt Bijl.

Hoe nu verder voor de betrokken kopers?
Hoe dan ook, de ingediende vragen dienen voor 16 maart allemaal beantwoord te zijn. “Waarschijnlijk zullen ook de kopers juridische stappen ondernemen. Hopelijk komt de gemeente er nu ook achter dat je niet de spelregels kan veranderen tijdens het spel,” aldus Ina Mantjes.