Gemeente vindt samen met inwoners oplossing voor invulling kavels buitengebied

Het lijkt erop dat de gemeente Pijnacker-Nootdorp in samenspraak met de kopers van de bouwkavels in het buitengebied overeenstemming heeft bereikt over de invulling van de te bouwen vrijstaande woningen in het gebied tussen de Keulseweg en de Berkelseweg. Deze plannen zijn verwerkt in een nieuw bestemmingsplan dat vandaag aan de raad wordt aangeboden.

Bijna alle plannen zijn nu passend
De gemeente sprak met alle eigenaren van de kavels. Van de 21 plannen zijn er nu 20 passend conform het nieuwe bestemmingsplan. In het laatste geval gaat het nog over de ophoging van een stuk grond, maar verantwoordelijk wethouder Jense bevestigt aan Pijnacker-Nootdorp.tv dat ze er van uit gaat dat dit ook in orde komt. In het oude bestemmingsplan waren 18 van de 21 plannen niet passend.

Wijzigingen om het passend te maken
Verantwoordelijk wethouder Jense geeft aan dat het wijzigen van het bestemmingsplan nodig was omdat de ruimtelijke kwaliteit in het vastgestelde bestemmingsplan onvoldoende geborgd was. In het nieuwe bestemmingsplan moeten er regels opgenomen worden die nodig zijn om de nieuwe woningen goed te laten passen in het groene buitengebied. De concrete wijzigingen in de plannen met de kaveleigenaren zitten hem onder andere in het bouwen van de woningen in de lengte of de breedte. Er zijn hier en daar wat bouwvlakken in een kavel verschoven. Ook zijn waar nodig de rooilijnen aangepast. Dat zijn door de overheid vastgestelde grenzen tussen openbare en private gronden. Tot slot werd ook nog gekeken naar de ligging van de voorzijdes van de woningen in verband met de hofjesstructuur.

Maatwerk voor gemeente en kopers
Wethouder Jense geeft aan dat de nota al jarenlang vast lag, maar dat je niet vooraf kunt weten wat de wensen zijn van de kopers van de kavels. “Het belang van het buitengebied weegt zwaar, maar ook het belang van de koper van het kavel die er handen en voeten aan moet geven”, aldus Jense. Op de vraag of dit een mooi voorbeeld van burgerparticipatie is geeft Jense stellig antwoord: “Absoluut. Participatie is heel belangrijk. We moeten dit plan zo goed mogelijk vormgeven zodat iedereen tevreden is.” Jense geeft ook aan dat dit een herziening van een bestemmingsplan in de toekomst best nog eens kan voorkomen. “Als we samen tot een mooi resultaat kunnen komen, dan moeten we dat doen, maar in principe komt er een bestemmingsplan dat eenduidig is voor de toekomst van Pijnacker-Nootdorp.”

De gemeenteraad is aan zet
Er is nu dus een bestemmingsplan dat op 13 april in de beeld- en oordeelsvormende raad besproken gaat worden. Op 21 april zal de gemeenteraad vervolgens een definitief besluit nemen over het plan. Er zal mogelijk een stevige discussie in de raad zijn over dit onderwerp, maar de wethouder hoopt en verwacht dat het plan door de meerderheid van de raad zal worden goedgekeurd.

Welstandscommissie
Uiteindelijk toetst ook de welstandscommissie nog of de plannen van de kaveleigenaren in orde zijn. Ze kijken onder andere naar het kleurgebruik van materialen. Het mag niet te opvallend zijn in het landschap. Ook mag een pand niet groter zijn dan 750 kuub en de hoofdmassa moet rechthoekig zijn met een kap. Ook de beeldkwaliteit is onderdeel van de welstandsnota.

Hoe is deze situatie ontstaan?
In juni 2021 werd door de gemeente een verzamelbestemmingsplan vastgesteld. Hierdoor konden in Pijnacker-Nootdorp 25 kavels in het buitengebied bebouwd gaan worden. Voor deze grond werden vaak kassen en oude schuurtjes en gebouwen gesloopt om er meerdere woningen voor terug te zetten. De kavels werden verkocht en aannemers en architecten gingen aan de slag binnen de gestelde regels van het bestemmingsplan.

Volledige proces stilgelegd
Op 8 december 2021 werd er echter een voorbereidingsbesluit genomen, waardoor alles stilgelegd werd in afwachting van een wijziging op het bestemmingsplan dat op tafel ligt. Een schok voor de kopers van de kavels, want zo’n besluit kan voor maximaal een jaar worden genomen worden en tijdens deze periode kunnen er geen vergunningen verleend worden op de kavels.

Kavelgate
Het besluit deed veel stof opwaaien in onze gemeente en ging de boeken in als ‘kavelgate’. Niet alleen de kavelkopers waren ontstemd over de keuze van de gemeente. Ook de gemeenteraad liet van zich horen en stelde kritische vragen aan het college.