Natuurorganisaties bezorgd omdat Delfgauw meer licht uitstoot dan wereldsteden

Door: Arvid van Oosten –

Nederland’s hoogste lichtintensiteit is te vinden in Pijnacker-Nootdorp. Geert van de Poelgeest, voorzitter KNNV Delfland, zegt dat de gemeente’s lichtvervuiling hoger is dan van wereldsteden als Peking, New York of Parijs. Dit is duidelijk te zien op de bekende foto die astronaut André Kuipers in 2012 vanuit het ruimtestation ISS maakte: daar waren de kasgebieden zeer fel opgelicht.

Wetgeving te laks
Natuurlijk Delfland voert al jaren strijd tegen glastuinbouwbedrijven hun lichtuitstoot. Volgens de natuurorganisatie gaan andere gemeentes, zoals Lansingerland en Westland, laks om met de wetgeving hierover, maar Pijnacker-Nootdorp overtreft hen. De wetgeving moet strenger worden om de schadelijke lichtuitstoot te verminderen. Bewonersvereniging Delfgauw, de vereniging Vogelwacht Delft en de Vereniging van Natuur- en milieubescherming Pijnacker leveren hier ook steun aan.

Nachtdieren zoeken meer donker
Volgens Natuurlijk Delfland zijn de gezondheidseffecten van lichtuitstoot op mensen in vele rapporten gedocumenteerd. Ook verwijzen zij naar een onderzoek van Bureau VanderHelm uit 2018, waaruit bleek dat bijna alle uilen, nachtvlinders en vleermuizen uit het gebied zijn verdwenen. Het is simpelweg te licht voor deze dieren. Ook is de vele lichtuitstoot schadelijk voor de ontwikkeling van een weidevogelkerngebied van de aangrenzende Zuidpolder.

Invloed op mens en milieu
De gemeente heeft geen enkel onderzoek verricht naar de effecten op mens en milieu, en dat verwijt Natuurlijk Delfland hen. Volgens Geert van Poelgeest bepaalt de verdeling van licht en donker al miljoenen jaren het natuurlijk evenwicht op aarde, en wanneer dat verstoord wordt, bijvoorbeeld door menselijke uitbuiting, komt er verandering in de biodiversiteit. Daar valt de mens ook onder. Wij hebben ook een schone en soms erg donkere omgeving nodig om goed te kunnen slapen en functioneren in het algemeen. Daarom is het tekort aan actie dat wordt ondernomen problematisch.

Rozen mogen meer licht
Veel glastuinbouwers maken gebruik van kunstmatig licht. Hier bestaan landelijke wetten voor. Bijvoorbeeld dat bijna al het licht ’s nachts goed afgeschermd moet zijn. Maar voor sommige planten is het essentieel dat dit niet gebeurt, en daarom kunnen kwekers een ontheffing vragen. Dat heet een maatwerkoplossing en is van groot belang in de rozenteelt. Eigenlijk zijn daar dus uitzonderingen voor.

Naar de rechter
Dat is ook het geval in Pijnacker-Nootdorp. Daar worden deze ontheffingen al sinds 2007 verleend. In 2018 was dat nog drie keer gebeurd. Bewoners- en natuurorganisaties vonden dit zorgwekkend en ondernamen actie. Hierop reageerde toenmalig wethouder Frank van Kuppeveld dat het niet meer zou gebeuren, en dat hij met de branche op zoek zou gaan naar een oplossing voor op de lange termijn. Dit is alleen nog steeds niet gebeurd, en daarom stapt Natuurlijk Delfland naar de rechter, met het verzoek tot afschaffing van de maatwerkbesluiten.

Conclusie
Hoewel het er vanaf boven indrukwekkend uitziet, is de lichtuitstoot van Delfgauw erg schadelijk voor mens en milieu. Natuurlijk Delfland en andere organisaties ondernemen flink actie om hier verandering in te brengen. Misschien zullen de grote wereldsteden zoals New York in de nabije toekomst weer meer lichtuitstoot hebben dan gemeente Pijnacker-Nootdorp.