Duurzaamheidscoaches aan de slag in Pijnacker-Nootdorp

Inwoners van Pijnacker-Nootdorp kunnen vanaf dinsdag 22 november een gratis duurzaamheidsgesprek aanvragen met een duurzaamheidscoach. Op maandag 21 november zijn de duurzaamheidscoaches van start gegaan in het bijzijn van wethouder Frank van Kuppeveld. De coaches zijn enthousiaste vrijwilligers uit Pijnacker-Nootdorp die hun mede-inwoners graag op weg helpen met het verduurzamen van hun woning. De coaches hebben ervaring met hun eigen woning en beschikken dankzij een speciale training over de juiste kennis.

Tevreden
Wethouder Frank van Kuppeveld is erg blij met de duurzaamheidcoaches. ”De coaches helpen inwoners om hun woning te verduurzamen en daarmee de energierekening te verlagen. Daar is zeker in deze tijd veel behoefte aan” vertelt wethouder van Kuppeveld. De duurzaamheidscoaches voeren een duurzaamheidsgesprek online of bij inwoners thuis. Tijdens het gesprek staan het energieverbruik, de wensen en de financiële mogelijkheden van de inwoner centraal. Het gaat nadrukkelijk om een gesprek om inwoners op weg te helpen en niet om een gedetailleerd technisch advies.

Informatie
De duurzaamheidscoaches kunnen informatie geven over verschillende onderwerpen. Allereerst over veelal kleinere maatregelen die helpen energie en daarmee geld te besparen. Denk aan het aanbrengen van radiatorfolie of tochtstrips en kleine aanpassingen in leefgedrag. Daarnaast kunnen de duurzaamheidscoaches ook vertellen over grotere maatregelen zoals isoleren en het aanschaffen van zonnepanelen of een warmtepomp. Zij geven hierbij ook informatie over financieringsmogelijkheden, zoals subsidies of leningen. En tenslotte kunnen de duurzaamheidscoaches informatie verstrekken over de plannen om woonwijken in de toekomst aardgasvrij te maken en wat dat betekent voor inwoners.

Energietransitie
De gemeente Pijnacker-Nootdorp wil in lijn met internationale en nationale wetgeving het gebruik van energie terugdringen en geen aardgas meer gebruiken. En zorgen dat de energie die we gebruiken CO2 vrij is. De doelstelling is om dit voor 2050 te realiseren. Concreet betekent dit dat in alle wijken aardgas wordt vervangen voor een alternatief om onze huizen en gebouwen te verwarmen, te koken en douchen. In het Energietransitieplan is onder andere aangegeven wanneer welke wijken of buurten van het aardgas worden afgekoppeld. Het Energietransitieplan is uitgewerkt in samenwerking met inwoners en ondernemers en eind 2021 goedgekeurd door de raad.

Inwoners uit de gemeente Pijnacker-Nootdorp die graag een duurzaamheidsgesprek willen, kunnen deze aanvragen via de website.