Bibliotheek Oostland is direct na de sluiting van de vestigingen begonnen met het bezorgen aan huis van de gereserveerde boeken. En dat bleek een doorslaand succes! Deze week werd het 5000e boek aan huis bezorgd bij de familie van Huffelen. Vooral de zevenjarige dochter Myrte van het gezin kon haar geluk niet op toen vrijwilligster Petra Woolley twee flink gevulde tassen kwam afleveren.
We spraken Manuela Bijl, coördinator programmering, publiciteit en marketing van Bibliotheek Oostland.
Hoe reageerde de zevenjarige Myrte?
Manuela Bijl: Ze vond het geweldig! Ze is een echte boekenwurm en samen met haar jongere broertje Casper die ook graag leest hebben ze genoeg leesvoer voor de komende tijd. Bovendien leest het hele gezin graag.
Struinen gaat nu niet, hoe kunnen mensen een boek reserveren?
Manuela Bijl: Je gaat naar de website en daar kun je via de zoekterm op zoek gaan naar het genre dat je aanspreekt. Het boek van je keuze kan je dan reserveren en die reservering komt in het systeem van de bibliotheek terecht. En medewerker gaat dan aan de slag en maakt een afspraak om het boek bij je langs te brengen.
Hoe gaat het terugbrengen van de boeken?
Manuela Bijl: Bij iedere vestiging staan boekenbrievenbussen en boekenkarren. Medewerkers sorteren de boeken dan met handschoenen aan en dan blijven ze een week apart liggen voordat ze weer naar de volgende lezer gaan. Je moet de boeken wel even zelf terugbrengen. Het RIVM kijkt regelmatig mee of alles volgens de corona-richtlijnen verloopt. Er wordt in deze periode geen te-laatgeld in rekening gebracht.
Wat houdt het samenwerkingsverband met de lokale boekhandel van Atten in?
Manuela Bijl: Bij deze boekhandels staan verrassingstasjes met boeken. Er zijn jeugdtasjes en volwassenentasjes. Daar doen wij boeken in waarvan je zelf misschien denkt dat je ze niet snel zal lezen. Het zijn boeken ter suggestie, om extra inspiratie op te doen. Die tas kan je meenemen en we gaan ervan uit dat je hem ook weer terugbrengt naar de bieb uiteraard. We willen elkaar op die manier in deze tijd graag helpen.
‘De thuisbieb’
Verder laat Manuela weten dat er een bibliotheek-app bestaat. Dit heet ‘de thuisbieb’. In deze app zitten ongeveer 100 boeken in die je een periode gratis kan lezen in deze coronatijd. Dit is speciaal ontwikkeld omdat niet iedere bibliotheek een thuisbezorgservice heeft.
Boeken reserveren of vragen wat de mogelijkheden zijn? Elke werkdag is er per vestiging (uitgezonderd Delfgauw en De Driesprong) telefonisch spreekuur van 9.00-11.00 uur
Redacteur Pijnacker-Nootdorp.tv