Het CDA heeft vragen gesteld over het inzamelen van plastic naar aanleiding van een artikel in NRC. In het artikel valt onder andere te lezen dat Amsterdam vanaf 1 januari stopt met het gescheiden ophalen van plastic, waardoor inwoners hun PMD (Plastic verpakkingen, Metalen verpakkingen en Drankenkartons) gewoon weer bij het restafval moeten gooien. De hoofdstad kiest er daarmee voor om de ruim duizend ondergrondse containers alweer uit het straatbeeld te laten verdwijnen, omdat de sorteermachine méér plastic kan scheiden dan de inwoners.
Net begonnen
In Pijnacker-Nootdorp wordt met de uitrol van Het Nieuwe Inzamelen (HNI) juist net begonnen met het gescheiden ophalen van plastic en de ondergrondse containers net in het straatbeeld zijn verschenen. CDA-raadslid Meijer stelt de vragen, omdat de gemeente op dit moment bezig is met de aanbesteding van een nieuwe afvalverwerker. Het CDA vraagt zich af of de kans groot is dat de gemeente binnen afzienbare tijd ook weer afstapt van afvalscheiding middels HNI en overstapt op nascheiding, omdat dit effectiever zou zijn.
Pijnacker-Nootdorp TV sprak met CDA-raadslid Janno Meijer.
Is het omkeerbaar?
“In Amstelveen wordt het allebei gedaan. Daar wordt afval gescheiden bij de bron (het nieuwe inzamelen) én via nascheiden. Ik heb hoop dat dit voor onze gemeente ook geldt. Als zou blijken dat het nieuwe inzamelen niet werkt dan is het wel zaak dat we er op een gegeven moment niet mee doorgaan”, aldus Meijer.
Is het niet te voorbarig om daar nu een conclusie uit te trekken?
“Ik ben meer van voortschrijdend inzicht. In de politiek mag je je ongelijkheid vaak niet toegeven. Als er reden is om dingen op een andere manier te bekijken, moet je niet blijven vasthouden aan je eigen gelijk. En ja, het is nu nog veel te vroeg om te zeggen of het nieuwe inzamelen wel of niet werkt. We zijn als gemeente net met de uitrol bezig. Hoewel ik er blij om ben dat ik nu thuis zelf mijn PMD kan scheiden, moeten we onze ogen openhouden voor marktontwikkelingen. Met het idee dat afval verwerken mogelijk duurzamer en goedkoper kan, is het voor het CDA erg belangrijk om een beetje om ons heen te blijven kijken naar hoe andere gemeenten in het land dit aanpakken,” zegt het CDA-raadslid.
Vervuilde afvalstromen
De partij vraagt zich ook af of het college de uitspraken herkent dat plastic vaak vervuild is en dat er zakken restafval in de plastic-container worden gekieperd. Meijer: “Vorig jaar werd de raad geïnformeerd over de resultaten die met HNI waren bereikt in de pilotwijken Emerald en Klapwijk. Uit die rapportage bleek dat daar sprake was van vervuilde afvalstromen. Daarna hebben we van het college heldere communicatie gezien over wat in welke container hoort. Het CDA is nu benieuwd of dat zijn vruchten afwerpt en er sprake is van verbetering.”
Dit onderwerp wordt medio februari in de raad besproken.
Eerste vruchten werpen zich af
De derde voortgangsrapportage over Het Nieuwe Inzamelen (HNI) is inmiddels bekend gemaakt. Bij 60% van de huishoudens in onze gemeente is HNI ingevoerd. Verwacht wordt dat in het eerste kwartaal van 2021 bij nog eens circa 20% van de huishoudens HNI gerealiseerd wordt en in het tweede kwartaal van 2021 de resterende circa 20% van de huishoudens.
Hieruit blijkt dat de brongescheiden inzameling van grondstoffen ten opzichte van 2019 is verbeterd. De inzameling van PMD is met circa 33% gestegen en de inzameling van GFT is met circa 9% gestegen. De inzameling van papier is vrijwel gelijk gebleven. De inzameling van fijn en grof restafval is met circa 8% toegenomen. Dit wordt vooral toegerekend aan de maatregelen rond de COVID-19 pandemie (thuiswerken, niet doorgaan van vakanties, etc.)
Redacteur Pijnacker-Nootdorp.tv