De belangstelling voor openbaar onderwijs loopt in Pijnacker-Nootdorp terug. Dat blijkt uit de zogenaamde belangstellingscijfers voor het basisonderwijs. Per 1 oktober 2016 ligt dit percentage in de gemeente op iets meer dan 18 procent. De gemeente ziet daarom geen reden om bij de vestiging van een VMBO-school in Nootdorp een voorkeur uit te spreken voor een specifieke denominatie.
Dat schrijft wethouder José van Egmond (Onderwijs) in een reactie op een brief, die door het college is ontvangen van de Stichting VO Haaglanden, een schoolbestuur in het openbaar onderwijs. De stichting had aan B & W van Pijnacker-Nootdorp laten weten dat een nieuwe VMBO-school openbaar zou moeten zijn, gezien de veranderende bevolkingssituatie in Pijnacker-Nootdorp. De andere scholen voor voortgezet onderwijs in de gemeente hebben een christelijke signatuur.
De voorgenomen vestiging van een VMBO-school in Nootdorp als dépendance van het Montaigne Lyceum in Ypenburg, heeft verschillende reacties opgeroepen bij andere schoolbesturen. Naast VO Haaglanden heeft ook de Spinoza scholengroep vragen gesteld over de intentieverklaring, die de gemeente wil sluiten met Lucas Onderwijs, het bestuur van het Montaigne. De wethouder schrijft aan beide schoolbesturen dat Lucas Onderwijs heeft laten weten dat het voornemen voor een VMBO-school in Nootdorp is ingebracht voor de besprekingen over het Regionaal Plan Onderwijsvoorzieningen. “Wij vertrouwen erop dat u als schoolbesturen met elkaar in gesprek gaat over de plannen van Lucas Onderwijs”, aldus de wethouder.
Schriftelijke vragen
De fracties van Eerlijk Alternatief, D66 en PvdA in de gemeenteraad van Pijnacker-Nootdorp hebben inmiddels een aantal schriftelijke vragen gesteld over de voorgenomen vestiging van de VMBO-school. Ze willen onder meer weten of het klopt dat oorspronkelijk de wens was om een vakschool met het profiel ‘Groen’ te vestigen, en ook wanneer en waarom dit profiel uit de voorwaarden is verdwenen. Verder willen de fracties duidelijkheid over het overleg met de schoolbesturen.