Eindelijk sneller internet in Oude Leede

Nog een maand of drie geduld, dan hebben de bewoners van Oude Leede eindelijk een redelijk goede internetverbinding. Op 14 december plaatst KPN de mast voor een straalzender op de grond van de gebroeders Van Winden. Daarna wordt de internetkast aangesloten en wordt de zaak goed ingeregeld. Ergens in februari moet de nieuwe verbinding operationeel zijn.

Oude Leede heeft net als veel andere buitengebieden in Nederland op dit moment een heel slechte internettoegang. Doorgaans is de verbinding maar 1 Megabit per seconde, en vaak valt de verbinding helemaal weg. Secretaris Giel Swager van de bewonersvereniging: “Traag internet is een steeds groter probleem, omdat je er tegenwoordig zo van afhankelijk bent. Ook allerlei overheidsdiensten verlopen inmiddels via het internet. Als je niet van het netwerk gebruik kunt maken, dan ben je echt buitengesloten.”

De bewonersvereniging van Oude Leede heeft zich de afgelopen tijd stevig ingezet om ook in het buitengebied een snellere verbinding te krijgen. Enkele maanden geleden heeft een bedrijf een pilot gedaan met een andere verbinding, maar dat werd geen succes. Uiteindelijk heeft KPN besloten om een straalverbinding op te zetten. Oude Leede is de tweede plek in Nederland waar dat wordt gedaan. Tot  nu toe is deze verbinding alleen toegepast in Giethoorn.

De verwachting is dat de internetverbinding daadwerkelijk flink sneller wordt voor de bewoners. Op korte afstand van de kast zijn snelheden tot 10o Mb per seconde mogelijk; bewoners in de meest westelijke hoek van de Oude Leedeweg zullen uitkomen in de buurt van 10 tot 20 Mb per seconde. Dat is dus minstens tien keer zo snel als wat ze nu hebben. Swager verwacht dat zo’n 150 tot 200 huishoudens en bedrijven van de nieuwe straalverblinding gaan profiteren.