Flinke toename cybercrime in Zuid-Holland

Er is in Zuid-Holland een flinke toename in cybercrime. Per 10.000 inwoners zijn sinds januari 2 cybermisdrijven geregistreerd bij de politie, terwijl dit vorig jaar in dezelfde periode nog op 0,7 incidenten lag. Dit blijkt uit onderzoek van VPNGids.nl, dat de meest recente politiecijfers over 2020 analyseerde.

Cybercrime

Bij cybercrime kan worden gedacht aan het hacken van computers, om op deze manier in bezit te komen van bepaalde (gevoelige) data. Het aantal cybercrime-meldingen is in verband met de corona-uitbraak in de eerste vijf maanden van 2020 sterk toegenomen ten opzichte van vorig jaar. Opvallend is dat in heel Nederland het aantal meldingen in mei zelfs hoger is dan het aantal meldingen van woninginbraak.

Cijfers

In de provincie Zuid-Holland waren de inwoners van Hillegom, Lisse en Katwijk relatief het vaakst slachtoffer van cybercrime met respectievelijk 4,5, 4,3 en 4,3 meldingen per 10.000 inwoners. Pijnacker-Nootdorp telt 1,3 cyber-crime slachtoffers per 10.000 inwoners. Vorig jaar was dat cijfer nog 0.

Smartphones kwetsbaar

De veiligheid van smartphones laat vaak te wensen over. In slechts een jaar tijd verschenen er ruim vier miljoen nieuwe schadelijke apps in onder meer de Play Store en de App Store. Deze apps laten bijvoorbeeld advertenties zien, maar ze kunnen ook persoonlijke data verzamelen. Zelfs meekijken welke sites je bezoekt is niet uitgesloten. Met name bij gratis apps is dat vaak een grote inkomstenbron. In deze categorie is er een enorm grote hoeveelheid software die gebruikt kan worden voor online stalking. Apps voor ouderlijk toezicht kunnen bijvoorbeeld worden misbruikt om iemand te bespioneren. In dat geval is er slechts heel even fysieke toegang nodig tot het toestel van het slachtoffer. Daarna kan de app  verborgen blijven functioneren en telkens alles doorsturen wat het slachtoffer doet.

Tips en tricks

Pijnacker-Nootdorp TV sprak met David Janssen, cybersecurity analist bij VPNGids.nl. Hij zegt de afgelopen tijd een sterke toename te zien in verschillende vormen van cybercrime. De cijfers van mei 2020 zijn uiterst verontrustend in zijn ogen.

Wij vroegen drie belangrijke tips om cyberfraude te voorkomen.

1: Nooit verificatiecodes doorsturen. Altijd even de bron bellen of checken.

2: Pas op bij webshops.

Er zijn veel scamsites. In deze coronatijd wordt er meer online gewinkeld. Daar zijn criminelen op ingesprongen. Kijk of er reviews zijn want er zijn veel malafide webshops. Nederland staat in de top 10 van landen met de meeste corona scam websites.

3: Pas op met spoofen.

Spoofing is een technische truc, waardoor kwaadwillenden een valse identiteit aannemen en daarvanuit e-mails of sms’jes versturen. Je wordt gebeld of gemaild. Je ziet het echte nummer of emailadres in beeld, bijvoorbeeld van je eigen bank. Zo lijkt het allemaal erg betrouwbaar.

Verder vertelt David Janssen dat het belangrijk is om goede antimalware te gebruiken en een goede vpnverbinding. VPN is de afkorting van Virtueel Private Network; een versleutelde, veilige verbinding tussen jouw computer, smartphone of tablet en het internet.
De motivatie van cybercriminelen is meestal financieel gewin. Door goed op te letten wat je online doet kan je zelf een hoop leed voorkomen.

Kijk voor meer info op: https://www.vpngids.nl/veilig-internet/cybercrime/cybercrime-statistieken-nederland/