Huis van Rie, die 35 cliënten opvangt voor dagopvang, is het contract met de gemeente kwijt. Dit komt voor Lydia Rullens van Huis van Rie als een donderslag bij heldere hemel. De gemeente geeft op haar beurt aan dat het contract afgelopen was. De H5, een verzameling van gemeenten uit de regio waar Pijnacker-Nootdorp ook in zit die de zorg gezamenlijk inkoopt, geeft als reden dat ze zich zorgen maken over de voortgang van de zorgverlening aan haar inwoners, in geval van verlenging van het contract.
Huis van Rie
Huis van Rie is opgericht in maart 2014 en is sinds 1 januari 2015 actief in de dagbesteding. Huis van Rie bestond tot voor kort uit 2 aparte vestigingen, Huis van Rie en Winkel van Rie, maar sinds dit jaar zijn ze samengevoegd. Onder het dak van de oude Bibliotheek van Nootdorp vormen de cliënten één grote familie en worden er dagelijks 32 cliënten ontvangen. Zij maken gebruik van al het aanbod dat Huis van Rie aanbiedt in recreatieve en arbeidsmatige dagbesteding. Dit varieert van spelletjes spelen tot aan werken in de houtwerkplaats.
Beëindiging van het contract
Huis van Rie is ontstemd over de kwestie: “De beëindiging van het contract werd begin november meegedeeld, maar de bezwaren van Huis van Rie hebben niets geholpen. En dat betekent dat de dagbesteding van zo’n 30-35 inwoners van Pijnacker-Nootdorp, per 1 januari 2024 niet meer aan Huis van Rie wordt uitbetaald.”
Niet goedgekeurd in aanbesteding
We spraken naast Lydia ook met een woordvoerder van de gemeente Pijnacker-Nootdorp: “Wij maken als H5 afspraken over waar zorgaanbieders aan moeten voldoen voor wat betreft kwaliteitseisen. Daar hebben we een aanbesteding voor uitgeschreven. Om een nieuw contract af te sluiten kon Huis van Rie zich melden bij de H5. Dat hebben ze ook gedaan, maar de stukken die ze hebben ingeleverd waar niet voldoende om positief door de beoordeling te komen.”
Huis van Rie gaat door
Huis van Rie geeft niet op en gaat keihard werken om naar oplossingen te zoeken.”We gaan gewoon door, hoor! Want we hebben nog heel veel andere gasten in Huis van Rie, die afkomstig zijn van andere gemeenten, óf een WLZ-indicatie hebben, óf die in zorg zijn bij grote instellingen die de dagbesteding uitbesteden aan ons. En we zijn keihard aan het werk om naar oplossingen te zoeken, zodat onze gasten die in Pijnacker-Nootdorp wonen ook gewoon bij ons kunnen blijven komen”, aldus Lydia Rullens.
35 cliënten krijgen nieuwe plek
De gemeente gaat persoonlijk in gesprek met de 35 cliënten die nu hun dagopvang hebben bij Huis van Rie. “Het roept natuurlijk altijd vragen op als er iets verandert in de zorg, maar we gaan met iedereen persoonlijk in gesprek om maatwerk te leveren. We hebben als doel dat niemand tussen wal en schip mag belanden en het belang van de inwoner moet voorop staan.”
Net te laat met indienen
Huis van Rie is zeer ontstemd over de beslissing. “Wij zijn het er niet mee eens. De gemeente heeft op basis van de informatie die wij verstrekt hebben besloten dat wij niet voldoen aan de vereisten. Wij miste twee documenten. Net voordat ik deze kon aanleveren was de termijn verstreken. Het gaat om een bestuurlijke aanbesteding en daar hoort meer souplesse bij naar mijn mening. Ik kan nu nog een gerechtelijke procedure starten, maar dat doe ik niet, want ik ben er eigenlijk een beetje klaar mee. Ik vind het vooral ook heel spijtig voor de cliënten. We zijn moegestreden en gaan door met cliënten van buiten Pijnacker-Nootdorp.”