Door: Joey Koeijvoets –
Dinsdag heeft wethouder Peter Hennevanger de jaarcijfers van de gemeente Pijnacker-Nootdorp gepresenteerd over het boekjaar 2022. Over de resultaten kunnen we kort zijn. De gemeente had verwacht dat ze 6 miljoen euro zouden overhouden. Dit is 19 miljoen geworden.
Verschillende crisissen
De wethouder geeft in een gesprek aan dat het steeds lastiger wordt om de financiën voorspelbaar te maken. “Het begon met het afsluiten van de coronacrisis. Dat raakte iedereen maar voor de gemeente kunnen we terugblikkend zeggen dat het best overzichtelijk was. In 2022 kregen we te maken met meer crisissen en ook was er een enorme inflatie. De cijfers schommelen ergens tussen de 6 en 12 procent.”
Meevallertje van het Rijk
De gemeente Pijnacker-Nootdorp kreeg in 2022 van het Rijk meer geld van het gemeentefonds. Een deel daarvan zit wel in het resultaat van 2022, maar wordt pas in 2023 ingezet. De gemeente heeft mede daardoor meer geld overgehouden dan gedacht. Er was 6 miljoen begroot om over te houden, maar in de jaarcijfers wordt gesproken over een overschot van 19 miljoen. Hennevanger: “Het extra overschot heeft onder andere te maken met taken die we overhevelen naar 2023, maar we kregen ook ineens rente op spaargeld. In de afgelopen jaren was dit niet het geval. En op de spaarpot die we hebben kan de rente een meevaller betekenen van 500.000 euro tot 1 miljoen euro.
Van het geld dat is overgebleven gaat 6 miljoen naar 2023 en de rest gaat naar de algemene reserve. “Dat geld kan naar investeringen gaan, maar het kan bijvoorbeeld ook gebruikt worden voor de Jan Jansenhal of Integraal Kindcentra.
De toekomst gaat inkomstenstroom veranderen
De kadernota van de gemeente heeft 2 gezichten. Voor het huidige lopende jaar, 2024 en 2025 krijgt de gemeente behoorlijk wat geld van het Rijk. “We zitten op een positief resultaat, maar vanaf 2026 gaat het Rijk ineens structureel 4 miljard op het gemeentefonds bezuinigen. Dat betekent dat we ongeveer 8 miljoen minder aan inkomsten hebben. We gaan daarmee van 4 miljoen in de plus naar 4 miljoen in de min op de begroting”, aldus wethouder Hennevanger.
Spaarpotje voor moeilijkere tijden
Of het allemaal zo’n vaart zal lopen met het teruglopen van de inkomsten voor de gemeenten is nog niet zeker. Van de bezuigiging die het Rijk zich heeft voorgenomen is al 1 miljard gerepareerd en daarmee is de helft van het negatieve saldo opgelost. De VNG (Verening van Nederlandse Gemeenten) probeert de lagere inkomsten structureel te gaan dragen. Wel verwacht de gemeente een negatief saldo voor 2026 dat opschuift naar 2027. De gemeente Pijnacker-Nootdorp verwacht dat hier in mei meer duidelijkheid over komt. Hennevanger: “In de tussentijd is er geld opzij gezet voor het verwachte negatieve resultaat van 2026 en 2027. Dat komt uit de algemene reserve. Een spaarpotje voor slechte tijden. De reservering is voor gemaakt omdat we nog niet weten waar we aan toe zijn.”
Ingezoomd op de uitgaven
De gemeente blijft woningen bouwen. Wel wordt gekeken naar het soort woningen dat gebouwd wordt. De tendens laat zien dat de duurdere woningen niet meer zo goed verkopen als voorheen. Verder gaat de energietransitie door. Op het sociaal domein gaat het goed. Er is in 2022 een miljoen minder uitgegeven dan een jaar ervoor. Dat komt onder andere omdat de jeugdhulp onder controle is gekregen. Het ondersteunen van kinderen en gezinnen lijkt te werken. Het aantal bijstandsgezinnen is wel iets gestegen, maar dat komt ook door statushouders die in de gemeente zijn komen wonen en nog niet altijd direct werk hebben. Ook zijn er extra kosten geweest vanwege uitbetaling van energietoeslagen en de herstelopgave van de kinderopvangtoeslagenaffaire.
Betere bereikbaarheid en bruisende centra
Als we kijken naar de WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning) dan is er door de vergrijzing meer uitgegeven, maar Pijnacker-Nootdorp blijft ford onder het landelijke gemiddelde. Er is wel een toename te zien in vraag naar hulpmiddelen. Ook wordt het wijkbeheer duurder. Op het gebied van mobiliteit zijn er grote investeringen. De verlengde Komkommerweg is er eentje van. Ook de Katwijkerlaan moet opgehaald worden en er zijn grote investeringen voor de de verbetering voor het ontsluiten van Pijnacker-Nootdorp. Er wordt ook geïnvesteerd in het bruisender maken van de winkelcentra. Op het gebied van openbare orde en veiligheid wordt flink ingezet op de capaciteit van boa’s. Daarnaast is er een team voor signalering en bestrijding van ondermijning en is het team handhavingsjuristen uitgebreid.
Redacteur Pijnacker-Nootdorp.tv