Zondagmiddag telde regio Haaglanden 662 nieuwe coronabesmettingen. Er zijn gelukkig nog steeds voldoende testers, mede door het Rode Kruis die de werving van het personeel doet. Het zijn mensen met een medische achtergrond die de opleiding volgen.
Pijnacker-Nootdorp TV sprak met Floor Bakker. Zij is afgestudeerd basisarts en begeleidt de opleiding van de nieuwe testers in de teststraat in Nootdorp.
Is het werk bij te houden in deze hectische tijd?
“We zitten nu wel redelijk goed qua personeel. We zijn wel wat meer nieuwe testers aan het inwerken voor het geval dat er opgeschaald moet worden. Dat zijn er nu zes op een dag in plaats van vier. In de ochtend lopen er drie nieuwe collega’s mee, en ook drie in de middag. Zij nemen dat zo’n 50 testen af. In onze locatie Nootdorp doen we zo’n 900 tot 950 testen per dag. De bemonsteraars doen er ook een stukje administratie bij voordat een afgenomen buisje naar het laboratorium gaat.”
De laatste tijd is er veel te doen geweest over de PCR-test. Een van die argumenten is dat de PCR-testen niet aangeven of iemand daadwerkelijk ziek, en besmet is.
Waarom worden positieve testen besmettingen genoemd?
“In principe is het zo dat iedereen die in een teststraat komt klachten heeft. Het is dan ook de bedoeling dat je alleen komt bij klachten. Als je een positieve test hebt dan ben je dan ook besmet door middel van je klachten, zoals hoesten en neusverkoudheid. Er zijn ook mensen die ondanks dat zij zelf geen klachten hebben, toch naar de teststraat komen omdat zij in de buurt zijn geweest van iemand die besmet is. Als een soort leugentje om bestwil. Soms hebben zij dan ook een positieve uitslag. Vaak zien we dat die mensen later dan toch klachten gaan krijgen. Twee dagen voordat je klachten gaat krijgen kan je ook al besmettelijk zijn. Ik zou het dan zeker ook besmettingen noemen. Je hebt ook de asymptomatische besmettingen. Die zijn weliswaar in mindere mate besmettelijk maar dragen wel het virus bij zich. In principe is het zo: hoe meer klachten je hebt hoe besmettelijker je bent.”
Kan het niet zo zijn dat iemand gewoon grieperig of verkouden is?
“Zeker , maar die zal dan ook niet positief testen.”
Is een coronatest pijnlijk?
“Heel wisselend. De een geeft geen kik, de ander vind het erg vervelend. Als testers ondergaan we zelf ook deze test. Ik vond het persoonlijk wel meevallen, 3 seconden is het even heel irritant en dan is het ook voorbij. Het wattenstaafje gaat vrij diep en op een gegeven moment gaat het wat prikken. Voor sommige mensen voelt het er water in hun neus zit.”
Er zijn voorbeelden bekend van personen die positief getest waren, en later toch teruggebeld worden met een negatieve uitslag. Gebeurt dat vaker en wat gebeurt er met die vals positieven?
“We hebben inderdaad een paar keer meegemaakt dat in het lab de uitslag de verkeerde patiënt werd gekoppeld. De aantallen veranderen daardoor niet omdat de persoon die negatief testte, dan ook positief blijkt en andersom. Dit gebeurt gelukkig zelden! Overigens, als personen eerder positief zijn getest en deze klachten verdwenen zijn, dan kunnen ze een aantal dagen of weken erna nog steeds positief testen middels PCR. Sommige mensen willen dan opnieuw testen totdat ze negatief zijn ( maar blijken positief). Hierbij kun je wel stellen dat deze positieven geen besmettingen zijn, ze hebben dan geen klachten meer. Deze worden ook niet meegenomen in de telling van het aantal besmette personen. GGD filtert deze en ziet dit als één besmetting.”
Zijn de mensen vaak gespannen voordat ze getest worden?
“Sommige mensen geven het inderdaad aan dat ze het eng vinden. Persoonlijk vind ik het een uitdaging om bij deze mensen de angst weg te nemen. Ik geef ook aan bij de testers dat het belangrijk is om mensen op hun gemak te stellen. Juist ook omdat het heel belangrijk is dat de test goed wordt uitgevoerd. En dan is er vaak nog de angst voor de uitslag.”
Hoe ziet het beeld eruit in een teststraat?
Mensen kunnen in Nootdorp in de auto blijven zitten en het raampje open doen. Kinderen zitten vaak bij een van de ouders op schoot, dat is voor hen wel prettiger. Tussen 8:45 en 12 uur in de ochtend testen we voornamelijk zorgpersoneel, onderwijspersoneel en andere prioriteiten. Die mensen zijn vaak wat jonger. In de middag komt echt van alles. Kinderen zien we gelukkig wat minder omdat het RIVM de richtlijnen daarvoor heeft aangepast. Heel erg zieke mensen zien we weinig, het is ook logisch dan je dan niet de auto in stapt om een test te gaan doen.”
De teststraat in Nootdorp vind je achter van der Valkhotel. Als je aankomt bij het hotel moet je je melden bij de veiligheidsmedewerker om aan te geven waarvoor je komt. Met pijlen op borden wordt de route aangegeven.
Redacteur Pijnacker-Nootdorp.tv