Een student van de Technische Universiteit in Delft doet in de komende weken in de regio onderzoek naar de vraag waarom mensen hun tuinen voor een groot deel verhard hebben. In opdracht van de KNNV afdeling Delfland, die onder andere Delfgauw, Ypenburg en Rijswijk onder zijn hoede heeft, gaat de student in gesprek met inwoners die hun tuinen voor meer dan driekwart verhard hebben met tegels, split, vlonders, kunstgras of stenen.
In het afstudeeronderzoek wordt geprobeerd om te weten te komen waarom veel mensen dit zo doen. Aan de hand van de resultaten kan gerichter gecommuniceerd worden over de nadelen van de verstening van tuinen. Als de manier van informeren van mensen niet aansluit bij hun situatie, dan werkt het niet, zo is het uitgangspunt van het onderzoek.
Niet alleen de openbare ruimte van Nederland versteent steeds meer, maar dat geldt dus ook voor stadstuinen. Groenere tuinen, met dus meer beplanting, zorgen er onder andere voor dat regenwater makkelijker kan wegzakken in de bodem. Ook draagt het bij aan de verkoeling van de stad en is het goed voor de biodiversiteit, omdat vogels en andere dieren er voedsel en schuilplekken kunnen vinden.
Wie mee wil doen aan het onderzoek kan zich per e-mail melden. Stuur even een berichtje naar dit mailadres.