Kritiek op participatieproces aardgasvrij maken Klapwijk: “missen de kritische vragen”

Terwijl inmiddels nieuwe stappen worden gezet om de Pijnackerse wijk Klapwijk van het aardgas te halen, uit een groep bewoners kritiek op het participatieproces. In een reactie laten de gemeente en belangenvereniging weten verbaasd te zijn.

Klapwijk van het gas af
In de wijk Klapwijk in Pijnacker is het proces in gang gezet om de woningen aardgasvrij te maken.”De gemeente is al enige tijd in de weer met de transitie, alleen de bewoners voelen geen of onvoldoende participatie en transparantie binnen het traject”, aldus Theo Wijnekus, één van de verontruste bewoners.

Er is een belangenvereniging ‘Warm Klapwijk’, maar voor een groep voelt het alsof ze niet hun belangen vertegenwoordigen: “Deze, Warm Klapwijk, volgt de gemeente Pijnacker bij de procedures of deze juist worden toegepast echter missen wij de kritische vragen welke bij ons leven.” Middels een enquête op de website gasloospijnackernootdorp.nl worden wijkbewoners gevraagd hun wensen kenbaar te maken.

De belangenvereniging laat in een reactie aan onze redactie weten verbaasd te zijn over de kritische groep bewoners: “Ze zijn geen lid van onze vereniging en hebben op generlei manier kenbaar gemaakt dat ze zich niet kunnen vinden in onze aanpak. Bovendien doen we wel wat meer dan het toetsen op het toepassen van procedures.” Warm Klapwijk geeft verder aan contact te hebben opgenomen met de groep om binnenkort met ze te praten.

Aardwarmte
De gemeenteraad heeft 20 april besloten akkoord te gaan met een voorstel richting inwoners. Aansluiting kost rond de tweeduizend euro. De exacte kosten worden per bewoners bepaald aan de hand van hun huis. Inwoners kunnen ervoor kiezen om alle werkzaamheden uit te laten voeren en ontzorgd te worden of de variabele werkzaamheden zelf of bij hun eigen partij uit te zetten. Wijkbewoners krijgen binnenkort een brief op de mat met meer informatie over het project en de informatieavonden.

“Aansluiting op een collectief warmtenet is een goede oplossing voor inwoners in Klapwijk om gasloos te wonen. We kunnen door subsidie vanuit het Programma Aardgasvrij Wijken (PAW) een uniek aanbod doen.” – aldus wethouder Frank van Kuppeveld.

Erik Bulten: “Nu kunnen we verder in gesprek met bewoners. Het uitwerkingstraject voor het aansluiten op het warmtenetwerk zal op maat zijn voor elke bewoner. Het is geen verplichting om aan te sluiten op het warmtenet. Een deelnamepercentage van vijftig procent is technisch gezien genoeg, maar de gemeente hoopt op een grote meerderheid die ja zegt tegen het aansluiten op het warmtenet. Het is de bedoeling dat de uitvoering van fase 1, totaal 285 woningen, in het eerste kwartaal van 2024 gaat beginnen.”

Waterstof
De bewoners die hun kritiek uiten, vragen zich af of waterstof niet een beter alternatief is als alternatief voor het aardgas. De belangenvereniging geeft in de reactie aan onze redactie ook aan dat er nadelen kleven aan dit alternatief. Zo kan met dit alternatief geen gebruik worden gemaakt van bestaande leidingen en moet het waterstofgas alsnog worden opgewekt, dat deels met niet-groene elektriciteit zou moeten gebeuren. Ook de kosten blijven onduidelijk: “Er zijn nergens partijen die waterstof aanbieden aan consumenten en we hebben al helemaal geen idee wat voor tarieven er voor gerekend zouden gaan worden.”

Overigens staat de belangenvereniging nog altijd open voor de bewonersgroep: “We laten ons graag van iets anders overtuigen door de mensen achter gasloospijnackernootdorp.”

Ook projectmanager Erik Bulten lijkt enigszins verbaasd te zijn over de kritiek, waarbij ook waterstof als alternatief is onderzocht: “Er is zorgvuldig met de bewoners gecommuniceerd over het proces. In de coronatijd was dat lastiger, maar via webinars, werksessies en gesprekken in de wijk hebben inwoners de gelegenheid gekregen om mee te denken en mee te praten, ook over de uiteindelijke keuze voor een warmtenet. Uit deze gesprekken kwam naar voren dat betaalbaarheid erg belangrijk is voor mensen. We hebben zo’n beetje alle mogelijkheden overwogen en onderzocht, ook waterstof, maar alles afwegend blijkt warmte in deze wijk de goedkoopste optie om van het aardgas af te komen.”