In Pijnacker-Nootdorp komen er steeds vaker meldingen binnen over overlastgevende jongeren die in de openbare ruimte lachgas gebruiken. Op meerdere plekken zijn hier sporen van gevonden in de vorm van achtergelaten patronen en ballonnen. De gemeente is hier klaar mee.
Algemene plaatselijke verordening
Burgemeester Francisca Ravestein stelt voor om het gebruik van lachgas te verbieden op plekken waar dat voor overlast zorgt. De gemeenteraad is burgemeester Ravestein gevraagd om ermee in te stemmen dat die bepaling wordt opgenomen in de Algemene plaatselijke verordening.
In een aantal andere gemeenten de regio, zoals in Zoetermeer, is dat verbod al van kracht. Het risico is er, dat jongeren uit gemeenten waar dat verbod al bestaat, naar Pijnacker-Nootdorp komen om lachgas op openbare plaatsen te gebruiken. Hier zit burgemeester Francisca Ravestein allerminst op te wachten.
Handhaven
Een landelijk verbod op het gebruik van lachgas is er nog niet. Daarom is het zo goed als onmogelijk om een algemeen lachgasverbod in de gemeente in te stellen. Handhaven is wel mogelijk als sprake is van een verstoring van de openbare orde, aantasting van het woon- en leefklimaat en andere vormen van overlast.
Landelijk probleem
Het kost burgemeesters in heel Nederland moeite om de problemen door lachgas aan te pakken. Met beperkte regels proberen ze overlast en gevaarlijke situaties met het genotsmiddel te reguleren. Bovendien zijn er gezondheidsrisico’s aan lachgas verbonden. Bij extreem veel en langdurig gebruik is er onder meer een risico op neurologische schade. Meestal treedt dit pas op na maanden of jarenlang frequent gebruik, volgens het RIVM.
Redacteur Pijnacker-Nootdorp.tv