De AWP, PvdA en de ChristenUnie pleiten voor lagere waterschapslasten voor de inwoners. Zij willen een verlaging van 10%. Op dit moment betalen alle inwoners samen 54% van de waterschapsbegroting en de categorieën Ongebouwd, dat zijn de agrariërs en Gebouwd, de bedrijven en Natuur, de resterende 46%. De belasting is gedeeltelijk gebaseerd op de WOZ-waarde van de woning of het bedrijf.
Omkeren
De AWP, PvdA en CU/SGP stellen voor om de kostenverdeling om te keren: 45% Ingezetenen en 55% voor alle andere belastingcategorieën samen. Dat betekent (bijna) 10% lagere waterschapslasten voor inwoners.
Hans Middendorp, fractievoorzitter van de AWP Delfland: “Bedrijven gaan in ons plan iets meer betalen. Maar omdat alle bedrijven jarenlang voordeel hebben gehad van de scheefgroei in WOZ-waarden tussen woningen en bedrijven, is dat een redelijk offer voor het maatschappelijk belang”.
Waterschapslasten gelijk
Bij de vorming van het nieuwe College in 2019 was afgesproken om de lasten voor de inwoners gelijk houden, maar in de praktijk worden bedrijven steeds ontzien ten koste van de inwoners. “Wij willen daarom dat het hoge aandeel in de waterschapslasten dat nu door de inwoners wordt betaald, meer in balans wordt gebracht”, zegt Middendorp.
Huurders gaan erop vooruit
Het sociaal maatschappelijk gevolg voor de minder draagkrachtige inwoners staat centraal bij AWP, PvdA en CU/SGP. Leon Hombergen, fractievoorzitter van de PvdA zegt dat de verschuiving in de kostentoedeling vooral in het voordeel van huurders is. “Ook huiseigenaren tot een WOZ-waarde van 500.000 euro gaan er trouwens iets op vooruit”, aldus Hombergen.
Meer balans
Pieter-Jan Hofman van ChristenUnie/SGP stelt dat dit voorstel de verhoudingen tussen de verschillende soorten belastingbetalers meer in balans brengt. “Het zorgt er ook voor dat een grote groep, die bijvoorbeeld afhankelijk is van een voedselbank, hiermee beter het hoofd boven water kan houden”, zegt Hofman.
Boeren
Ook stellen de drie partijen voor om de waterschapslasten voor de agrariërs in Delfland niet mee te laten stijgen met de bedrijven. “Er zijn maar 50 boerenbedrijven in Delfland en hun lasten zijn al hoog, Wij willen dit dekken uit een belastingmeevaller van 5,5 miljoen uit 2019, toen de inwoners meer waterschapsbelasting betaalden dan verwacht”, zegt Middendorp. “En mogelijk is er in 2020 weer zo’n meevaller, omdat er steeds meer huizen bijkomen.”
Op 19 november vergadert het waterschapsbestuur van Delfland over de kostentoedeling. Je kan de vergadering digitaal volgen via de website van Delfland. Insprekers kunnen zich vóóraf aanmelden.
Redacteur Pijnacker-Nootdorp.tv