Vanaf schooljaar 2019/2020 wil Lucas Onderwijs in Nootdorp van start met een VMBO-school voor 500 leerlingen, als dépendance van het Montaigne Lyceum in Ypenburg. Nog deze maand willen de gemeente en het schoolbestuur een intentie-overeenkomst sluiten om de nieuwe school in een gezamenlijke aanpak te ontwikkelen. In de komende weken wordt onderzocht wat de meest geschikte locatie is. Die locatie moet al eind april bekend zijn.
De gemeente Pijnacker-Nootdorp heeft al langere tijd de wens om binnen de gemeente een VMBO-school te hebben. Dit schooltype is er nu niet, zodat leerlingen allemaal buiten de eigen gemeente naar school moeten. Daarom zijn in de afgelopen tijd verschillende schoolbesturen uitgenodigd om met plannen te komen. De Stichting Lucas Onderwijs heeft daar positief op gereageerd.
Waar de school precies komt is dus nog niet bekend, maar het wordt in elk geval in Nootdorp. Lucas heeft de eis gesteld dat de nieuwe VMBO-school binnen een straal van drie kilometer van het Montaigne Lyceum in Ypenburg moet komen. Voor het schoolgebouw is bijna 4000 m2 vloeroppervlakte nodig, en daarnaast nog eens 1000 m2 buitenruimte voor parkeerplaatsen en berging voor fietsen en scooters. Ook zijn in de nabijheid van de school twee gymzalen nodig. Onderzocht wordt of hiervoor voorlopig de Jan Janssenhal aan de Sportparkweg kan worden gebruikt, samen met basisscholen en verenigingen die deze hal nu al gebruiken. Dat wettigt de verwachting dat de school ook in de omgeving van de Sportparkweg zou kunnen komen. De Jan Janssenhal moet naar verwachting in de komende tien jaar worden vervangen.
Forse investering
De vestiging van de VMBO-school vergt een forse investering. De bouw van het schoolgebouw zelf kost naar raming al bijna 9 miljoen euro en daar komen nog kosten bij voor de grond, infrastructuur en verkeer en de projectorganisatie. Het college van B & W stelt aan de gemeenteraad voor om uit te gaan van een investeringsraming van ruim 11 miljoen euro.
De nieuwe VMBO moet een ‘ondernemende school’ worden, vindt Lucas Onderwijs. Alle leerlingen volgen dan ook het keuzedeel ‘ondernemen’. Daarnaast kunnen de leerlingen kiezen uit Techniek en ICT, Horeca en bakkerij, Groen, Dienstverlening en Zorg/gezond. De doorstroming naar het middelbaar beroepsonderwijs wordt bevorderd met extra keuzevakken. Verder wil Lucas onderzoeken of in het schoolgebouw een inpandige, complete MBO-niveau 2 opleiding kan worden gevestigd.
Terug naar het dorp
Als de vestiging van de dépendance van het Montaigne in Nootdorp inderdaad lukt, dan keert de school daarmee deels terug naar het dorp. Voor de nieuwbouw van het Montaigne in Ypenburg gereed was, was de school vanaf december 2003 onder de paraplu van de scholengroep Esloo met enkele klassen gevestigd aan de Veenweg 32, in het gebouw naast de St. Jozefkerk. Het nieuwe gebouw van het Montaigne aan de Kiekendiefstraat in Ypenburg werd in 2006 in gebruik genomen.