Ondernemers: ‘Teleurgesteld over niet doorgaan van BIZ’

Michiel van Atten, eigenaar van de plaatselijke boekhandel in winkelcentrum Ackershof in Pijnacker en een van de initiatiefnemers voor een Bedrijven Investeringszone in het centrum van het dorp, is erg teleurgesteld dat de BIZ er niet komt. Op een paar stemmen na blijkt er niet voldoende draagvlak te zijn onder de ondernemers in het centrum. Wettelijk moet tweederde van de betrokkenen met zo’n BIZ instemmen. Dat aantal is bij de draagvlakmeting net niet gehaald.

“Het is echt ontzettend jammer, maar de democratie heeft besloten”, zegt hij. “We hadden goede plannen om meer mensen naar het centrum te trekken, maar die zijn nu van de baan.” Uit de uitslag van de meting blijkt volgens Van Atten, dat de tegenstanders van het samenwerkingsorgaan vooral de zogenaamde buitenleden zijn: ondernemers die buiten Ackershof zitten, in het Emmapark, Stationsstraat, Kerkweg en Oost- en Westlaan. “Bijna alle winkeliers in het winkelcentrum voor zo’n BIZ. Ach, ik snap dat van die buitenleden wel. Aan iemand die nu niks betaalt en straks ineens 800 euro moet neertellen moet je wel heel duidelijk laten zien wat hij er zelf aan heeft.”

Free riders

Het instituut van een Bedrijven Investeringszone is er op gebaseerd dat iedereen die in het betreffende gebied een winkel of kantoor heeft, meebetaalt aan voorzieningen die voor het collectief worden gedaan. Bij een winkeliersvereniging is dat vrijblijvender: daar heb je altijd zogenaamde free riders die wel profiteren van wat er bijvoorbeeld op hoogtijdagen wordt georganiseerd, maar die niet willen meebetalen aan de kosten daarvan. Bij een BIZ is dat uitgesloten, omdat de bijdrage dan een gemeentelijke belasting is die specifiek voor dit doel wordt geheven. Iedereen betaalt er dan aan mee.

Maar de wetgever heeft dus wel hoge eisen gesteld aan het draagvlak. Alle ondernemers in het gebied moeten om hun  mening worden gevraagd, de respons moet minimaal 50% zijn en tweederde van de respondenten moet met het oprichten van de BIZ instemmen. Op een totaal van 134 stemgerechtigden kwamen de organisatoren precies vijf voorstanders tekort.

Tegenvaller

Voor het bestuur van de BIZ in oprichting, dat naast Michiel van Atten bestaat uit Ed van der Burg, Ferdi Hakvoort en Ruud Heemskerk, is het niet doorgaan van het plan een grote tegenvaller. Ze hadden er de schouders onder willen zetten om via een intensieve samenwerking verbetering te krijgen van de uitstraling van het centrum, om meer uit te dragen wat er in het centrum van Pijnacker allemaal te doen en (letterlijk) te koop is. Ook was de intentie om gezamenlijk in de richting van de gemeente op te trekken, bijvoorbeeld voor parkeren, bewegwijzering en andere verbeteringen in de openbare ruimte.

Al die plannen en ideeën zijn nu van de baan. “Het BIZ komt er niet, dus we kunnen nu in principe niks”, zegt Van Atten. “We hebben onze stinkende best gedaan, maar dat was toch niet genoeg kennelijk.”

Paul Houkes
Foto boven: Michiel van Atten (links) en Ed van der Burg (rechts) bij de presentatie van de plannen. In het midden: wethouder José van Egmond (Economische zaken).
Video: in november vorig jaar waren de initiatiefnemers nog erg enthousiast over het plan.