Petitie voor bouw sociale huur- en koopwoningen in Pijnacker Centrum

Er is een petitie gestart voor de bouw van sociale huur- en koopwoningen in Pijnacker-Centrum. Volgens initiatiefnemer Fetse Visser heeft de gemeente op dit moment twee stukken grond in handen die een grote kans bieden om woningzoekenden met een kleiner budget aan een woning te helpen.

Gouden kans
De gemeente Pijnacker-Nootdorp heeft met het besluit om een cultureel centrum op de plaats van het oude Rabobankkantoor te realiseren een gouden kans gecreëerd om ook direct iets te doen aan de woningnood in Pijnacker. Twee stukken grond die in eigendom zijn van de gemeente komen nu beschikbaar voor andere ontwikkelingen. Het gaat om het grasveld naast het gemeentehuis en om de locatie van de huidige bibliotheek die uiteindelijk gehuisvest zal worden in het nieuwe cultureel centrum.

Bouwen voor kleine beurs
Initiatiefnemer Fetse Visser: “In 2019 schreef bureau Explica al in een gemeentelijk rapport dat er vooral een gebrek is aan sociale huur- en koopwoningen, vooral voor starters. Maar die worden nauwelijks gebouwd door hoge grondprijzen en omdat speculanten en projectontwikkelaars vooral geld willen verdienen aan de bouw van duurdere woningen. De gemeente heeft bij deze twee percelen zelf de grond in handen en kan dus zorgen dat hier goedkopere huur- en koopwoningen worden gebouwd. De oproep van de petitie is: bouw hier voor mensen met een kleiner budget. Rondom Wonen zou een prima partij zijn om deze sociale huur- en koopwoningen te realiseren.”

D66: Zorg voor een gezonde balans
Daniel de Wolf, raadslid D66 zegt dat zijn partij er voorstander is om in een gezond tempo door te bouwen met een gezonde balans in de woningbouwprogrammering. “Er geldt een beleidsregel die zegt wanneer je meer dan 10 woningen gaat bouwen, dan moet minimaal 30% daarvan sociaal zijn. Wat ons betreft hoort daar zeker meer dan 30% sociale woningbouw bij maar 100% sociale woningbouw is wat D66 betreft ook niet wenselijk. De balans moet kloppen.”

Nood is hoog
Visser begint met deze petitie omdat nu het moment is om in actie te komen: “De nood is hoog en de kans is er nú, stelt Visser. “En politieke partijen werken aan hun verkiezingsprogramma’s voor de komende gemeenteraadsverkiezingen. Laten we er samen voor zorgen dat ze niet onder dit plan uit kunnen en het wel op moeten nemen in hun verkiezingsprogramma. Met een beetje geluk en goede wil kunnen in 2023 de eerste mensen misschien wel de sleutel van hun nieuwe woning krijgen!”

CDA: Integrale afweging
CDA-raadslid Janno Meijer onderstreept de oproep tot meer sociale en betaalbare huur en koopwoningen. “Hoeveel er daarvan op deze locaties moeten komen vind ik nu nog te vroeg om te bepalen. Die afweging moet integraal worden gemaakt. Op de locatie Oranjepark (naast het gemeentehuis) ziet het CDA ruimte voor een kleinschalig zorginitiatief. Verder moeten we bij nieuwe projecten goed blijven kijken wat de behoefte is op juist die plek en wat het beste in de omgeving past”, zegt Janno Meijer.

Handelen naar visie
Saskia Kleewein, raadslid Raadslid Progressief PN laat in een reactie weten: “Er moet bij elke plek goed gekeken worden naar wat past. Die afweging gaat nog gemaakt worden. Persoonlijk ben ik meer van een visie en daar dan naar handelen in plaats van het inspringen op een toevallige situatie. Dat neemt niet weg dat dit een hele goede plek zou kunnen zijn. Wij zijn al jaren een groot voorstander van meer sociale woningbouw. Daar stonden we tot een paar jaar geleden redelijk alleen in. Er wordt nu eindelijk ook door andere partijen vastgehouden aan de 30% norm bij nieuwbouw en dat vinden wij winst. Daar hebben we in onze gemeente echter nog wel een inhaalslag te maken.”

De petitie is hier te vinden.