Preventie nodig voor voorkomen van problematische schulden

In een vroeg stadium signaleren van financiële problemen bij inwoners van de gemeente is de beste weg om problematische schulden te voorkomen. Preventie is daarom erg belangrijk, schrijft het college van B & W in een beleidsplan rond de gemeentelijke schuldhulpverlening.

Het aantal mensen dat in Pijnacker-Nootdorp in beeld is bij schuldhulpverlening daalt de laatste jaren iets. Maar er komen bij de gemeente ook signalen binnen dat veel andere inwoners ook financiële problemen hebben. Een precies overzicht van het aantal inwoners met problematische schulden is er dus niet.

Pijnacker-Nootdorp geeft elk jaar ongeveer een ton uit aan schuldhulpverlening. Bij die taak wordt samengewerkt met de gemeente Zoetermeer. Geld dat van dat budget overblijft, wordt voor preventie en voorlichting ingezet.

Bij de schuldhulpverlening is sprake van integrale aanpak. Dat betekent dat er niet alleen gekeken wordt naar de financiële problemen, maar ook naar andere sociaal-maatschappelijke problemen in het gezin. Zo kunnen psychische problemen of bijvoorbeeld een verslaving een rol spelen bij het ontstaan van de financiële problemen, en ook kan dit een succesvolle schuldregeling in de weg staan.

Ook jongeren

Bij de schuldhulpverlening gaat het overigens niet alleen om volwassenen en gezinnen. Ook onder jongeren komen problematische schulden geregeld voor. Daarom wordt in samenwerking met het jeugd- en jongerenwerk een preventieprogramma opgezet. Hierin wordt ook samengewerkt met het Jongerenteam Opleiding en Werk, Wmo-consulenten en scholen.