In 2024 hebben minder inwoners moeite met lezen en schrijven. Dat is één van de doelen van het regioplan Laaggeletterdheid 2021-2024. Op 5 juli ondertekende de gemeente Pijnacker-Nootdorp de hernieuwde samenwerking met andere regiogemeenten.
Onder de betrokken gemeenten zijn Pijnacker-Nootdorp, Lansingerland, Leidschendam-Voorburg, Wassenaar, Voorschoten en Zoetermeer. In het document staat hoe de samenwerking, de rolverdeling en de verantwoordelijkheden tussen de gemeenten zijn georganiseerd.
9 procent moeite met lezen of schrijven
Ongeveer 9 procent van de inwoners van Pijnacker-Nootdorp heeft moeite met lezen, schrijven of rekenen. Wethouder Peter Hennevanger: “In veel gevallen hebben zij door omstandigheden in het verleden onvoldoende taalonderwijs gehad. Het is niet altijd even gemakkelijk om dit op latere leeftijd weer op te pakken. Wij willen hen hierbij heel graag helpen, omdat ervaring leert dat mensen er gewoon gelukkiger van worden als ze goed kunnen lezen en schrijven,” stelt Hennevanger.
Diverse mogelijkheden
In onze omgeving zijn er verschillende mogelijkheden. Het ROC Mondriaan in Delft verzorgt zowel overdag als ’s avonds cursussen op het gebied van lezen, schrijven en rekenen – op verschillende niveaus. Daarbij is er ook het Taalhuis van Bibliotheek Oostland met veel vrijwilligers.
Regioplan Zuid-Holland Centraal
Begin 2021 is het regioplan laaggeletterdheid 2021-2024 voor de regio Zuid-Holland Centraal vastgesteld. In het regioplan zijn duidelijke ambities en doelen geformuleerd. Zo gaan de gemeenten de komende jaren samen werken aan een passend aanbod voor iedereen en een groter bereik van de activiteiten.
Redacteur Pijnacker-Nootdorp.tv