Vorige week donderdag 24 september was het zover. Het Informatiepunt Digitale Overheid (IDO) werd feestelijk geopend in Buurt & Zo in Pijnacker. Inwoners kunnen bij het informatiepunt terecht voor bijvoorbeeld hulp bij het aanvragen van een DigiD, het vinden van de juiste informatie over toeslagen, het betalen van verkeersboetes en/of andere vragen over geld en schulden. Op donderdagavond en vrijdagochtend zitten mensen klaar om advies en ondersteuning te geven.
Quiz
Er was een korte quiz waaruit bleek dat informatie en advies over het voorkomen van schulden nog steeds nodig is. Er werden ook ballonnen opgelaten door de samenwerkende partijen, waaronder wethouder Ilona Jense van de gemeente Pijnacker-Nootdorp.
De samenwerkende partijen zijn Bibliotheek Oostland, Doel GGZ, de schuldhulpverleners van de Gemeente Pijnacker-Nootdorp, Humanitas, Kerk en Zorg, SBJ SamenSterk, Schuldhulpmaatje, Stichting Jeugd en Jongerenwerk Midden-Holland en Stichting Welzijn en Ondersteuning Pijnacker-Nootdorp.
80.000 euro
Met het ondertekenen van de Maatschappelijk Belofte beloven de bovengenoemde partijen om inwoners van de gemeente advies en informatie te geven over geld en schulden, kinderen en jongeren op een leuke manier kennis te laten maken met de waarde van geld en de financiële administratie op orde te brengen. Vanaf het voorjaar van dit jaar kregen zij hiervoor extra armslag van Fonds 1818. Het fonds zegde 80.000 euro toe, verdeeld over drie jaar.
Pijnacker-Nootdorp TV sprak met Jacqueline van Veen van SBJ SamenSterk, een samenwerking die staan voor een sterkere samenleving in Pijnacker-Nootdorp.
Samen sterk
“Het IDO-spreekuur is een landelijk initiatief waar 93% van de bibliotheken in Nederland aan mee(gaan) doen. Vanaf januari zal er ook een landelijke campagne worden gelanceerd. Omdat het naast hulp bij het invullen van formulieren ook vaak gaat om geldzaken hebben we besloten om er als een soort backoffice erachter zitten. Er wordt met onze organisatie nauw samengewerkt met verschillende andere organen zoals bijvoorbeeld Humanitas, Kerk en Zorg, en Schuldhulpmaatje. Als er dan vragen komen kunnen we die vragen ook snel beantwoorden,” laat Jacqueline van Veen weten.
Hoe is de samenwerking tot stand gekomen?
Er werd al best veel gedaan aan schuldpreventie in Pijnacker-Nootdorp maar iedere hulpverleningsinstantie deed dat binnen zijn eigen organisatie en eigen doelgroep. Het is veel handiger om deze expertises aan elkaar te koppelen. We hebben alle organisaties bij elkaar gezet om te kijken hoe we beter onderling kunnen afstemmen en samenwerken. Toen gingen we kijken hoe we hier in de toekomst invulling aan konden geven. Daarna kwam dit gezamenlijke spreekuur naar voren. Voorheen opereerde iedere hulpverleningsorganisatie op eigen houtje.”
Schaamte
“Er bestaat veel schaamte rondom schulden. Vandaar dat we er ook activiteiten omheen organiseren om het op een laagdrempelige manier aan de orde te stellen. Zo was het vorige week ‘de week van het geld’. Mensen komen niet zomaar met hun problemen daarnaartoe. Vandaar dat we het ook op een plek neerzetten in de bibliotheek waar mensen makkelijk naar binnen kunnen lopen en dat je niet iets ingewikkelds moet gaan doen.”
In hoeverre versterkt corona de schulden bij onze inwoners?
“Er speelde al best veel in het voorkomen van schulden in de gemeente Pijnacker-Nootdorp. Dat was al voor corona. De hulpaanvragen zijn niet zo zeer versterkt in aantallen maar we zien wel dat de mensen die bij ons aankloppen ernstigere problemen hebben, dan voor corona. De verwachting is wél dat ook de aantallen groter gaan worden.”
Geldzorgen? Trek op tijd aan de bel!
“Als je steeds maar nét kan rondkomen, voordat er schulden zijn, is het verstandig om dan al je financiën onder de loep te nemen. Voorkomen is beter dan genezen. Als mensen op dat punt al tips en advies krijgen kan een hoop leed voor komen worden en hoeven mensen vaak niet eens in de schulden te komen. Probeer grip op je geld te houden is dan ook het advies.”
Kijk voor meer info op: https://sbjsamensterk.nl/geld/
Redacteur Pijnacker-Nootdorp.tv