Sari Fair Fashiondagen bij de Wereldwinkel

De Wereldwinkel in Pijnacker zet zich in voor eerlijke handel met ontwikkelingslanden met de Sari Fair Fashion dagen. Vrijdag en zaterdag gaf de winkel extra aandacht aan de verkoop van kleding en stoffen uit verre landen tegen eerlijke prijzen. Deze dagen waren een verlengstuk van Rappa Fair Fashion, de WereldModewinkel die negentien jaar lang een plek had in Pijnacker, maar die vijf jaar geleden dichtging. Sindsdien organiseert de wereldwinkel tweemaal per jaar deze Fair Fashion dagen.

Hoewel de consumptie van kleding in de laatste twintig jaar verviervoudigd is, zijn de omstandigheden in veel ontwikkelingslanden onveranderd. Er worden per jaar tachtig miljard nieuwe kledingstukken geproduceerd voor een wereldbevolking van ruim zeven miljard. De meeste kleding wordt gemaakt in de zogenaamde zeer lage lonenlanden, zoals Bangladesh, India, China en Pakistan. Heily van der Jagt van de Wereldwinkel: “Het productieproces van een kledingstuk heeft behoorlijk wat omhanden. Er zijn een hoop kosten aan verbonden, ook voor de omgeving. Neem bijvoorbeeld katoen, dat is een plant die veel water nodig heeft en makkelijk voor uitdroging kan zorgen in waterarme gebieden. Als de katoen niet biologisch verbouwd wordt, kunnen pesticiden en andere gifstoffen behoorlijke schade voor mensen en de omgeving aanrichten.”

Biologische katoen

Wereldwijd is de helft van alle textiel van katoen. Biologische katoen is beter voor het milieu. Er wordt dan organische mest gebruikt en natuurlijke gewasbescherming. Biologische katoen kost twintig tot dertig procent meer dan gangbare katoen, maar omdat de katoenkosten maar zo’n vijf procent bedragen van een kledingstuk, zoals een T-shirt of een spijkerbroek, betaalt de consument uiteindelijk maar een of twee procent meer.

Heily vertelt over het productieproces: “De geoogste grondstof moet eerst tot garen gemaakt worden. Dit proces, gevolgd door het dan op maat snijden en uiteindelijk in elkaar zetten, is arbeidsintensief. Verder moet het transport naar Nederland geregeld worden, de winkelruimte en de verkopers moeten betaald worden. Tien euro voor een t-shirt is te weinig, voor die prijs kun je onmogelijk op een eerlijke manier al die stappen zetten.’

Respect

Modebedrijven worden steeds meer geconfronteerd met kritische maatschappelijke organisaties en consumenten die willen weten waar en hoe hun kleding gemaakt is. Er is een groeiende behoefte aan nieuwe producten en diensten die gemaakt en geleverd worden met respect voor mens en milieu.

‘Een eerlijke prijs voor
 een mooi, origineel en
 vaak authentiek product’

“Kleding maken is mensenwerk. Wereldwijd zijn dertig miljoen mensen werkzaam in de textielindustrie”, zegt Heily. “Veel mensen werken daar meer dan tien uur per dag, zes dagen per week, onder slechte en vaak ook gevaarlijke omstandigheden. Dat komt doordat wij in het westen niet veel willen betalen voor de kleding die we kopen. De concurrentie in de kledingbranche is hevig en het liefst betalen we nog minder dan we nu doen.”

“De producten in onze winkel, de kleding, maar zeker ook ons assortiment cadeauartikelen en voedingsmiddelen, zijn het gewoon waard. Het is een eerlijke prijs voor een mooi, origineel en vaak authentiek product. We blijven ernaar streven om het bewustzijn te vergroten. We hopen dat uiteindelijk grote bedrijven hun verantwoordelijkheid nemen en hetzelfde doen.”

Niels van Hemert

Eerlijke, authentieke kleding bij de Wereldwinkel.

Biologische katoen is beter voor het milieu. Er wordt dan organische mest gebruikt en natuurlijke gewasbescherming.

Er is een groeiende behoefte aan producten die gemaakt worden met respect voor mens en milieu.

(Foto’s: Lia van Halderen)