Stop de reuzenberenklauw

Natuurlijk Delfland roept bewoners op mee te helpen met het uitsteken van de reuzenberenklauw in Rijswijk. Op dit moment zijn er twee plekken waar dit zal gebeuren, het Wilhelminapark en het Pasgeldgebied.

Eerste werkdag

De eerste keer is op 28 juli van 19:00 – 21:00 uur in Rijswijk. Belangstellenden die daarmee willen helpen worden uitgenodigd zich hiervoor op te geven via afdelingdelfland@knnv.nl. Na aanmelding krijg je een aanmeldingsformulier en daarna een uitnodiging waar en wanneer er verzameld wordt. Ook wordt er een instructie veilig werken met de reuzenberenklauw verstrekt en je krijgt tips hoe je de reuzenberenklauw herkend.

Oppassen voor blaren

Natuurlijk Delfland houdt zich aan de vereiste corona-afstand, minimaal 1,5 meter. Vandaar dat opgeven verplicht is. Neem je eigen spa mee, eigen handschoenen, stevig schoeisel en dek je lichaam met stevige kleding af. Want het sap van reuzenberenklauw in combinatie met licht kan flinke blaren en zelfs brandwonden veroorzaken. Het sap van deze plant maakt de huid overgevoelig voor zonlicht.

Ook in Pijnacker

De steekacties in Rijswijk organiseert Natuurlijk Delfland op verzoek van de gemeente Rijswijk. Natuurlijk Delfland organiseert ook in Delft en Pijnacker.

Waarom de berenklauw steken?

De reuzenberenklauw wordt maar liefst 5 meter hoog en heeft tussen juli en september paraplugrote, witte bloemschermen met een diameter tot 50 cm.
De plant komt oorspronkelijk uit het westelijk deel van de Kaukasus.
Met zijn bladeren neemt hij het licht voor andere planten weg. Doordat hij na de bloei zoveel zaadjes verspreidt, ontstaan er steeds grotere gebieden waar hij woekert.

Wat is en wat doet Natuurlijk Delfland?

Natuurlijk Delfland staat voor een natuurlijke leefomgeving. De leden zijn actief bezig zijn met natuurstudie, natuureducatie en natuurbescherming. Via deze activiteiten komt Natuurlijk Delfland tot een duurzame en robuuste natuur.
Door excursies, lezingen, cursussen, inventarisaties, advisering en natuurbeheer worden deze doelen vorm gegeven. De activiteiten zijn in drie categorieën te verdelen: voor de gezelligheid, voor mensen die meer willen weten en voor specialisten. Dit alles rond onderwerpen van de natuur in je eigen buurt.
Elk jaar kent een groot thema. Dit jaar is het thema ‘Natuurinclusief’.

Het werkgebied omvat de gemeenten Delft, Lansingerland, Midden-Delfland, Pijnacker-Nootdorp en Westland, Rijswijk en Ypenburg-Leidschenveen (Den Haag).

Meer informatie is te lezen op: http://www.knnv.nl/afdelingDelfland