Op dinsdag 4 oktober heeft het college van burgemeesters en wethouders de uitvoeringsagenda 2022-2026 ‘Bouwen aan de toekomst’ aanboden aan de gemeenteraad. De Uitvoeringsagenda is een uitwerking van het Raadsakkoord op hoofdlijnen.
Uitvoeringsagenda
In de Uitvoeringsagenda staat wat de toekomstplannen van het college zijn, wanneer deze worden opgepakt en uitgevoerd. De uitvoeringsplannen zullen vooral zichtbaar worden in leefbare woonwijken, onderwijs-, sport- en cultuurvoorzieningen, nieuwe woningen, bedrijfsgebouwen, duurzaamheidsmaatregelen, klimaataanpak en het weidevogelkerngebied. Naast de uitvoeringsplannen wordt er ook antwoord gevonden op nieuwe vraagstukken die zich aandienen zoals de krapte op de woningmarkt, het tekort aan arbeidskrachten, bodemdaling, ondermijning, discriminatie, vergrijzing, kansenongelijkheid. Maar ook de energiecrisis, zorgen om financiën en veranderend consumentengedrag hebben onze aandacht. ”Een uitdaging die we met elkaar aangaan om een veilige en leefbare gemeente te creëren voor onze inwoners en ondernemers”’ aldus Björn Lugthart, burgemeester Pijnacker-Nootdorp.
Ruimte en wonen
Het raadsakkoord streeft naar een karakteristieke woon-en leefomgeving met een evenwichtige woningvoorraad. De inzet van de uitvoeringsagenda is daarom gericht op het verder ontwikkelen van nieuwe woningen op de huidige ontwikkellocaties Centrumlijn, Tuindershof, Keijzershof en De Scheg. Daarnaast is er ook de mogelijkheid om nieuwe woningen te bouwen in de vier transformatiegebieden Dwarskade, Overgauw, Balijade en Rijskade. Daarbij wordt aandacht gegeven aan betaalbare en sociale woningen, waar onderscheid wordt gemaakt naar starters, doorstromers, jongeren, ouderen, zorgbehoevenden en kwetsbare inwoners.
Mobiliteit
Het raadsakkoord laat weten dat de voorzieningen in de gemeente over een groot oppervlak verdeeld zijn. De gemeente zal de komende tijd sterker verbonden worden met schoon vervoer. Het doel is om zowel de verkeersveiligheid als de bereikbaarheid te verbeteren. Efficiëntie en het gebruik maken van de open ruimte zullen hier een grote rol in spelen.
Groen en recreatie
Net als in elke andere gemeente speelt de flora en fauna en recreatie een grote maatschappelijke en economische rol in de gemeente. De gemeente zal de komende tijd werken om de natuur in de stad aantrekkelijk te maken voor mens en dier. Veel verschillende soorten planten en dieren zorgen voor een grotere veerkracht van de natuur. Daarnaast heeft de natuur een positief effect op de gezondheid van de mensen. Het raadsakkoord heeft als ambitie behoud en verdere ontwikkeling van het onderscheidend groen in de gemeente.
Voor verdere info klik je hier.