Voor het eerst sinds vijf jaar is de landelijke vaccinatiegraad licht toegenomen. Dit concludeert het RIVM in de rapportage Vaccinatiegraad en jaarverslag Rijksvaccinatieprogramma Nederland 2019. Door heel Nederland heeft 4,4 procent van de inwoners geen enkele vaccinatie. In gemeente Pijnacker-Nootdorp ligt dit met 1,6 procent een stuk lager dan gemiddeld.
Wel of niet vaccineren?
De afgelopen paar jaar twijfelen ouders steeds vaker of ze er wel goed aan doen om hun kind te laten vaccineren. Dit komt voornamelijk door de hoeveelheid informatie die op internet aanwezig is. Veel van deze informatie is echter niet wetenschappelijk onderbouwd of onjuist geïnterpreteerd. De meeste ouders kiezen ervoor om hun kind wel te laten vaccineren en zien vooral de voordelen van vaccinaties. Het inenten is namelijk bewezen effectief tegen het terugdringen van ziektes, het voorkomen van ziekenhuisopnames en ernstige complicaties en het beperken van sterfgevallen door infectieziekten. Onderzoek heeft uitgewezen dat tussen 1953 en 1992 het vaccineren naar schatting 6.000 tot 12.000 sterfgevallen heeft voorkomen in Nederland.
HPV-vaccinatiegraad stijgt
In Nederland hebben alle kinderen recht op gratis vaccinaties tegen 12 (besmettelijke) ziekten. Vanuit het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) worden de gratis vaccinaties aangeboden, dus ouders kunnen gerust de goedkoopste zorgverzekering afsluiten zonder bang te zijn voor extra kosten voor vaccineren. Deelname aan het RVP is niet verplicht. De vaccinatiegraad van het HPV-vaccin, dat beschermt tegen baarmoederhalskanker, is het hardst gestegen met 7,5 procent. De vaccinatiegraad van BMR (bof, mazelen en rode hond) is gestegen met 0,7 procent naar 93,6 procent en de vaccinatiegraad van MenACWY (meningokokkenziekte) met 0,6 procent naar 93,2 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar geleden.
Vaccinatieconsult
Er is veel informatie op internet te vinden, waardoor het moeilijk is om te bepalen welke informatie wel of niet betrouwbaar is. Om als ouder een goede afweging te maken over vaccinatie, kan een extra gesprek op het consultatiebureau helpen. In dit gesprek kunnen vragen of twijfels voorgelegd worden aan een arts of een verpleegkundige. Voor het maken van een afspraak kan contact opgenomen worden met het consultatiebureau, de GGD of het Centrum voor Jeugd en Gezin in Pijnacker.
Vaccinatiealliantie
De Vaccinatiealliantie zet zich in om transparant te communiceren over vaccinaties en om het belang van vaccineren te benadrukken. Zo werkt de denktank aan een gerichte aanpak om desinformatie te bestrijden. Niet alleen over de vaccinaties in het RPV maar bijvoorbeeld ook over de ontwikkeling van toekomstige COVID-19-vaccins. Zo is er mogelijk een antilichaam gevonden door wetenschappers van het Erasmus MC en Universiteit Utrecht. De alliantie verbindt huisartsen, jeugdartsen en verpleegkundigen, apothekers, wetenschappers, doktersassistenten, beleidsmakers en communicatiedeskundigen, om zo uitgesproken deel te nemen aan het maatschappelijke debat omtrent het belang van vaccineren voor de gezondheid van kinderen en volwassenen. Het landelijke bijwerkingencentrum Lareb publiceert daarnaast jaarlijks een overzicht van meldingen die zijn gedaan over bijwerkingen.
Redacteur Pijnacker-Nootdorp.tv