Sinan Can (1977) is een Nederlands onderzoeksjournalist en bekend om zijn prijswinnende documentaires over de oorlog in Afghanistan, Syrië en de terroristen van IS, maar in ook om zijn deelname aan Wie is de Mol?
Over zijn college
De Arabische lente leek een ommekeer in het Midden-Oosten. Eindelijk werden dictators één voor één afgezet. Er zou eindelijk democratie, vrijheid en gelijkwaardigheid komen. Maar nu, 8 jaar later, kunnen we vaststellen dat de ‘lente’ is mislukt. Daar zijn verschillende oorzaken voor. En een daarvan is dat dictaturen niet zomaar zijn ontstaan. Dat democratieën niet van de grond komen in het Midden-Oosten, is als je goed naar de geschiedenis kijkt, vaak logisch. Tijdens zijn vrijheidscollege vertelt Sinan Can over de landen die hij bezocht; Libië, Tunesië, Egypte, Irak en Syrië. Hij beschrijft de achtergrond en de geschiedenis van de dictaturen in die regio. Hij laat zien hoe mensen ermee leven en wat het betekent om te moeten leven met de angst en repressie die een dictatuur met zich meebrengt. En hij vertelt over mensen die zich, ondanks alles, verzetten en soms grote offers brengen.
Over de Vrijheidscolleges
Angelique Houtveen, Philip Freriks, Danny Ghosen, Robert Vuijsje, Splinter Chabot, Shirin Musa, Liesbeth Zegveld, Bilal Wahib, Natascha van Weezel, Sinan Can en Dieuwertje Blok geven in de aanloop naar 5 mei in het hele land Vrijheidscolleges. Van 27 januari tot en met 5 mei delen deze sprekers hun visie op vrijheid. Verleden en heden worden nadrukkelijk aan elkaar gekoppeld. Omdat het in 2020 75 jaar geleden is dat Nederland werd bevrijd, zijn er dit jaar meer colleges dan ooit; ruim 70 colleges in bibliotheken, op scholen, diverse podia en bevrijdingsfestivals. De Vrijheidscolleges inspireren jong en oud om na te denken over de waarde van vrijheid.
Vrijdag 24 april 2020 van 20:00 – 21:30 in CulturA & Zo
Kaarten te bestellen via de website
Redacteur Pijnacker-Nootdorp.tv