Wethouder Frank van Kuppeveld: “We willen graag in gesprek met inwoners hoe in de toekomst gasloos te worden”

Wethouder Frank van Kuppeveld vindt de optie dat het mogelijk lukt om Klapwijk in Pijnacker tegelijk met de herinrichting grotendeels aardgasvrij te maken, een ‘mooie kans’.
Er ligt een plan om de de wijk aan te sluiten op de geothermische bron, die over enkele jaren wordt aangelegd door het bedrijf Wayland Energy. Het plan valt of staat wel met de instemming van de bewoners.
Pijnacker-Nootdorp TV sprak met wethouder Frank van Kuppeveld, onder meer over de kans van slagen, de geothermische bron en subsidieregelingen.

Wat is een geothermische bron?

Wethouder Frank van Kuppeveld: “Dat is een aardwarmtebron. Er wordt dan kilometers diep geboord en daar zit water in van 80 of 90 graden in de bodem. dat water kan gebruikt worden om huizen en kassen te verwarmen. Pijnacker-Nootdorp ligt eigenlijk in een uniek gebied omdat er een band door Nederland loopt die begint bij het Westland, ook een tuinbouwgemeente. Pijnacker-Nootdorp geografisch gunstig in dat gebied. Als je het gebruikte water later weer terug pompt warmt het bovendien weer op; zo heb je een schier oneindige bron van warmte. Vooral tuinbouwers zien er wel brood in: naast Pijnacker-Nootdorp heeft ook het naastgelegen Westland een geothermische-installatie.”

Hoeveel bewoners dienen mee te doen om het plan levensvatbaar te maken?

“Dat is een goede vraag! Mijn inschatting is zo’n 80%. Sowieso moet het een grote meerderheid van alle bewoners zijn, met 20% gaan we het niet redden.

Uiteindelijk zal toch het grootste deel van Nederland van het aardgas afgaan. Is het geen kwestie van tijd?

“Klopt, maar mensen kan je niet dwingen. Stel, dat mensen in een absurd voorbeeld hun huis willen verwarmen met een elektrisch straalkacheltje, dan kan je hen niet dwingen om toch op het warmtenet te gaan. Uiteindelijk is het wel zo, hoe meer mensen er meedoen, hoe goedkoper het zal worden”.

Zijn er subsidieregelingen voor de investering in een warmtepomp?

“Ja. We hebben op dit moment de duurzaamheidsregelingen. Ook vanuit het Rijk zullen er regelingen komen om de eerste stappen hierin te kunnen ondersteunen. De details weet ik nog niet maar dat gaat gegarandeerd komen.”

Volgen straks ook andere wijken om gasloos te worden?

“We zijn toevallig net bezig met een plan, en daarin bespreken we hoe en wanneer welke wijk in Pijnacker-Nootdorp van het gas af gaat. Dat moet wettelijk voor 2021 gebeuren. Dat betekent niet dat je direct van het gas af gaat, maar dan wordt er met bewoners gepraat en geïnventariseerd wat de alternatieven kunnen zijn. De impact hiervan op oude huisjes in het centrum van Pijnacker is heel anders dan wanneer je in een nieuwe buitenwijk woont. Daar moeten we tot eind 2021 goed met elkaar over nadenken.”