De Algemene Waterschapspartij maakt zich zorgen over de kwaliteit van het oppervlaktewater. Het Hoogheemraadschap van Delfland zegt dat deze kwaliteit is verbeterd maar volgens deze partij zijn afgelopen jaar op alle meetpunten, ook in Pijnacker-Nootdorp en de rest van het Oostland, restanten van het bijengif imidacloprid gevonden.
Tuinders zouden dit bestrijdingsmiddel geloosd hebben. Sinds april 2018 is het gebruik van het bestrijdingsmiddel verboden in open teelten, maar in kassen mag het nog wel worden toegepast.
De vervuiler betaald
De AWP pleit voor een toeslag op de waterschapsbelasting voor de glastuinbouw, onder het motto ‘de vervuiler betaalt’. De verantwoordelijkheid voor het bijengif in de sloot ligt volgens de AWP volledig bij de tuinders. Een belangrijk uitgangspunt is dat bedrijven zelf hun vervuiling moeten aanpakken. Als de situatie in de komende jaren niet verbetert, dan moet er volgens de partij een toeslag komen op de watersysteemheffing voor de glastuinbouw.
Waterkwaliteit onder druk
Het hoogheemraadschap stelde eerder dit jaar nog dat de waterkwaliteit in het gebied was verbeterd omdat de prestatie-indicatoren voor 2019 zijn gehaald.
“De suggestie in de media dat het beter gaat met de waterkwaliteit, wekt echt een verkeerd beeld”, zegt Anne van Hagen, commissielid namens AWP Delfland.
Gezag
De AWP vindt ook dat Delfland beter invulling moet geven aan haar rol als ‘bevoegd gezag’ voor de waterkwaliteit. De partij wil dat Delfland eist dat in 2021 de concentraties imidacloprid overal onder de wettelijke norm blijven.
Redacteur Pijnacker-Nootdorp.tv