10.000 km lange sponsorfietstocht Europa nadert einde

Ruud Overes is 57 jaar en weet sinds een jaar dat hij Parkinson heeft. Dat betekende voor hem het einde van een werkend leven. Zijn droom was altijd een grote fietstocht door Europa te maken.  En omdat hij niet bij de pakken neer wilde gaan zitten, richtte hij zich op een nieuwe droom: een rondje Europa in 80 dagen en daarmee geld ophalen voor onderzoek naar Parkinson. De fietstocht werd gereden op een speciale ligfiets van Maia Mobiliteit/HP Velotechnik.
Samen met andere Parkinson patiënten heeft hij hiervoor Parkinson2Beat opgericht: www.parkinson2beat.nl

Op 28 juni vertrok Ruud Overes voor een tocht van 10.000 kilometer door Europa in 80 dagen.
Deze fietstocht eindigt aanstaande maandag 1 oktober na 95 dagen fietsen in Athene.

Route door Europa
De route die Ruud volgde omvatte o.a. de volgende landen en plaatsen : België, Frankrijk, Spanje (Santiago de Compostela), Portugal (Lissabon), Spanje (Barcelona), Noord-Italië, Slovenië (Ljubjana), Croatië (Zagreb), Albanië (Tirana) en tenslotte Griekenland (Athene).

Parkinson2Beat team
Ruud werd tijdens zijn tocht op afstand ondersteund en begeleid door een team van mensen mét en zonder Parkinson, familie, vrienden en kennissen. Dit team zorgde voor de communicatie over de tocht, de routeplanning en het regelen van de slaapplaatsen. Ook werd door het team contact gehouden met de sponsoren van de fiets om hen op de hoogte te houden over de fiets.

Betrokkenheid vrouw van Ruud Overes
Ook zijn vrouw Tirza van der Vaart was nauw betrokken bij de fietsactie van haar man. Kort voor de tocht zijn Ruud en Tirza getrouwd en hebben in de week voor het vertrek nog genoten van een korte huwelijksreis in Spanje.

Tijdens de fietstocht heeft ze twee keer haar man op de route opgezocht: in Santiago de Compostela zag ze hem het beroemde plein voor de kathedraal oprijden. En in Kroatië en Albanië heeft ze een week met hem meegereden met een auto. Dit mede om Ruud te begeleiden over soms voor fietsers hele slechte en gevaarlijke wegen.

Bijzonderheden onderweg
Tijdens de reis zijn natuurlijk veel interessante dingen gebeurd. Veel mooie natuur, zware beklimmingen, uiteenlopende weersinvloeden van zeer hoge temperaturen (tegen de 50 graden) tot enorme wolkbreuken die men zelfs lokaal niet gewend waren.
Hij heeft veel mooie contacten opgedaan onderweg, waarbij natuurlijk het onderwerp Parkinson regelmatig terugkwam. Ontmoetingen met mede-lotgenoten, familie van patiënten, maar ook van verzorgenden, artsen en onderzoekers.

Door het gebruik van slaapplaatsen bij particulieren (mede-fietsers), hostels en andere makkelijk toegankelijke slaaplocaties werden nieuwe contacten eenvoudig gelegd.

Ruud heeft een aantal Nederlandse ambassades bezocht om ook daar over de Parkinsonsituatie te spreken. Er zijn daar interessante inzichten verkregen over de mogelijkheden om meer aandacht voor deze ziekte te krijgen.

Het is eigenlijk teveel om op te noemen, en Ruud zal door middel van presentaties in het land gaan vertellen van zijn tocht en belevenissen.

Aankomst in Athene
Komend weekend zal Ruud een groep van Parkinsonpatiënten ontmoeten in Athene.  Op uitnodiging van de voorzitter van de Griekse Parkinsonvereniging in Athene zal op zondag 30 september een bezoek worden gebracht aan het ziekenhuis, waar deze vooraanstaande neuroloog werkzaam is. Vervolgens zal de delegatie een korte trip maken naar de Akropolis.

Op maandag 1 oktober staat een ontvangst gepland op de Nederlandse ambassade in Athene, waar ook aandacht zal worden besteed aan Parkinson en wat deze inspanning betekent voor een Parkinsonpatiënt. Mogelijk zal dat op een bijzondere locatie zijn in Athene.

Terugreis Ruud
Komende week zal Ruud zijn fiets voor transport klaarmaken en aanleveren bij een transportbedrijf, die de fiets gratis naar Nederland wil terugbrengen. Ruud zal op 6 oktober in Amsterdam terugkeren na een vliegreis vanuit Athene.

Dan zal hij zich opmaken voor een tocht door Nederland om ook hier nog aandacht vragen voor zijn doel: “Helpen zorgen dat Parkinson de wereld uit gaat”. Hiervoor zullen een aantal plaatsen worden aangedaan, waar deze aandacht specifiek zal worden gevraagd.

Doneren
Zoveel mogelijk geld ophalen voor onderzoek is zijn doel. Daarom is het nog steeds mogelijk hem te steunen via de website www.parkinson2beat.nl. Parkinson2Beat werkt hierin samen met de Parkinson Vereniging.

Ruud volgen
Via de website www.parkinson2beat.nl en het twitteraccount @Parkinson2Beat is Ruud te volgen, evenals via Facebook : www.facebook.com/Parkinson2Beat en Strava.