GroenLinks vraagt herberekening luchtvervuiling wegenplannen in Zuid-Holland

Zuid-Holland heeft de meest vervuilde lucht van Nederland, daarom wil GroenLinks Zuid-Holland de besluitvorming over wegenplannen stilzetten en desnoods terugdraaien tot de impact van “dieselgate” duidelijk is. Nu blijkt dat de dieselauto’s van Volkswagen en steeds meer automerken vele malen vervuilender zijn dat tot nog toe werd aangenomen, wil GroenLinks Zuid-Holland dat de effecten van de wegenplannen op de luchtvervuiling opnieuw worden berekend, maar dan met echte cijfers. Want met “de gezondheid van mensen moet je niet gokken” aldus GroenLinks.
Zuid-Holland is de provincie met meest vervuilde lucht en de grootste wegenconcentratie van Nederland. Dit dreigt alleen nog maar erger te worden met de zeer omstreden wegenplannen voor de Rotterdamse Baan door Den Haag, de RijnlandRoute onder Leiden, de A13/A16 door Rotterdam, de Blankenburgtunnel door Middendelfland, de Duinpolderweg door de bollenstreek en de N207 door het Groene Hart . Onderzoeken (MKBA’s) tonen keer op keer aan dat de wegenplannen verliesgevend zijn: ze kosten meer dan ze ooit zullen opleveren. Ze vernietigen natuur, verergeren de luchtvervuiling en verminderen de gezondheid van de inwoners van Zuid-Holland. Nu de uitlaatgassen veel vuiler blijken te zijn dan de officiële cijfers, wil GroenLinks Zuid-Holland dat die effecten op de luchtvervuiling en gezondheid met de echte cijfers worden herberekend.

Berend Potjer, woordvoerder verkeer en milieu van GroenLinks Zuid-Holland:
“Voor GroenLinks staat de gezondheid van de mensen voorop. Luchtvervuiling is wereldwijd de belangrijkste doodsoorzaak en Zuid-Holland is de provincie met de meeste auto’s en meest vervuilde lucht van Nederland. Het is ook geen klein detail waar wij het hier over hebben, driekwartmiljoen dieselauto’s zijn als “verdacht” aangemerkt.

Driekwartmiljoen auto’s die vele malen vervuilender kunnen zijn als eerder gedacht. Het effect daarvan op de gezondheid van de omwonenden kan enorm zijn. Wij vinden dat dat goed onderzocht moet worden, want je moet niet gokken met de gezondheid van mensen.”