Open dag Avalex groot succes: samen sterk voor minder afval

Elke twee jaar organiseert afvalinzamelaar Avalex een Open Dag voor inwoners. Afgelopen zaterdag 17 oktober was het weer zover. Iedereen kon kennis maken met Avalex en haar medewerkers op de open dag met als thema “no waste”. Duizenden bezoekers kwamen naar de Schieweg om te zien hoe hun afval wordt verwerkt en wat je allemaal kunt doen met dingen die je normaal weg zou gooien. Het Mobiele Naaiatelier trok veel belangstelling. Bij het Repair Café kon je je kapotte apparaten laten repareren. Avalex heeft samen met Milieudefensie voedsel gered van verspilling. Bezoekers konden allerlei taarten, soepen en limonade proeven. Van koffiedrap, dat je normaal weggooit, kun je oesterzwammen kweken. Green Organic Recycles maakte daar hamburgers van, die bij de bezoekers ook erg in de smaak vielen. Op de duurzaamheidsmarkt kregen bezoekers ook informatie over het Nieuwe Inzamelen.
Avalex voor jong en oud
Avalex was ook populair onder de kinderen. Ouders en kinderen konden ervaren hoe het is om vuilnisman te zijn en al toeterend mochten ze een rondje meerijden met de vuilniswagen.

Het overlaadstation in Delft gaf veel verwonderde blikken. Om het half uur werd huisvuil gestort. Iedereen kon zien hoe dit afval in grote afzetcontainers werd geperst en op de boot werd gezet richting de eindverwerker. Kinderen mochten de kraan van een ondergrondse containerwagen besturen en vuilnisbakken aan een vuilniswagen hangen.

Er waren nog veel meer doe-activiteiten voor kinderen: een afvalrace, workshops zelf jam of appelmoes maken, een vuilniswagen knutselen, een pizza maken van afval, je rijbewijs halen en nog veel meer.

Bekijk hier de video