Buurtprevetie Te Werve zoekt nieuwe leden

Buurtbewoners die hart voor Te Werve hebben en van wandelen houden, kunnen zich nu op een bijzondere manier inzetten voor de wijk. Het Buurtpreventieteam zoekt nieuwe vrijwilligers die mee willen helpen om de leefbaarheid van Te Werve te vergroten. Aanmelden kan via www.rijswijk.nl/ participatie-veiligheid. “Als lid van het buurtpreventieteam loop je samen met nog iemand een rondje door de wijk en kijk je naar zaken die met veiligheid te maken hebben. Bijvoorbeeld of straatmeubilair niet kapot is en of inbrekers niet al te gemakkelijk ergens hun slag kunnen slaan. We dragen hesjes en zorgen ervoor dat we goed zichtbaar zijn. Daarmee kunnen we inbrekers en dieven afschrikken. En de bewoners zien dat we aan hun veiligheid werken”, vertelt Jan van der Aart, coördinator van het buurtpreventieteam Te Werve. ”Als ergens een groepje jongeren buiten zit te kletsen, maken we een praatje. Zo leren we elkaar kennen en kunnen we ze gemakkelijker aanspreken als er eens iets aan de hand is. We treden niet op als politieagent.” De leden van het team kunnen zelf bepalen wanneer ze hun ronde doen. “In de zomer gaan we de straat op als het donker wordt, in de winter beginnen we rond een uur of half acht. Maar overdag lopen kan ook. Meestal ben je een uur of anderhalf uur per week kwijt”, aldus Jan van der Aart.
Het buurtpreventieteam bestaat sinds februari 2015 en is tot het eind van het jaar op proef. Dan wordt gekeken of het een succes is. Aanmelden kan via www.rijswijk.nl/ participatie-veiligheid. Uw wijkagent: Hugo van Nes De jonge Hugo kwam met zijn ouders vanuit Zeist naar Rijswijk. Het gezin Van Nes woonde vlakbij Te Werve, aan de toenmalige Kleiweg (nu Churchilllaan). Op 16-jarige leeftijd begon hij te werken in de bouw, ging met plezier in militaire dienst en koos uiteindelijk voor het politievak. Na de politieschool sloot hij zich aan bij het gemoedelijke en plezierige korps Rijswijk, toen nog een onderdeel van de gemeente. Hugo is een mensen-mens, zegt hij zelf. Makkelijk aanspreekbaar en altijd in voor een goed gesprek. Hij is blij dat hij de straat op mag, dicht bij degene om wie het draait: U! Omdat hij al meer dan 40 jaar bij de politie zit, en in Rijswijk bleef, zit hij vol met soms spannende, soms trieste lokale verhalen. Hij is blij met zijn wijken, want, naast Te Werve, heeft hij ook een paar andere, aansluitende buurten onder zijn hoede. “Ik kom steeds weer nieuwe mensen tegen, met steeds weer nieuwe verhalen. Het is dankbaar werk. Mensen zijn wel mondiger geworden. Maar als jij ze vertrouwen schenkt, integer opereert en oprecht en eerlijk antwoorden geeft, verlopen die ontmoetingen altijd goed.”

Contact Hugo stelt zich open op. Een spreekuur hoeft van hem niet. Je mag hem altijd benaderen, tenminste als hij dienst heeft. “Graag zelfs”, voegt hij daaraan toe. Hoe? Op straat aanspreken natuurlijk, maar ook via zijn mobiele nummer 06 534 92 446 (alleen tijdens werktijden) of via de mail: hugo.van.nes@politie.nl