Burgemeester reikt certificaten uit voor cursus Digitale Overheid

Op 28 oktober reikte burgemeester Franciska Ravestein aan zes cursisten de certificaten uit als afsluiting van de eerste cursus ‘Leren omgaan met de digitale overheid.’Ze vertelde, dat je via Mijn Overheid nu ook de foto kan zien waarop je geflitst bent wanneer je een boete thuis krijgt voor een snelheidsovertreding. Dat is toch wel handig.
Door: Ankie Schrijvers

De cursus ging op 30 september van start en bestond uit 4 x 2 uur en kon gevolgd worden in De Schakelaar. Deze werd georganiseerd door Bibliotheek Oostland voor het laagdrempelige bedrag van 10 euro totaal.
De zes cursisten, allen 65-plussers, ontvingen van de burgemeester het bijbehorende certificaat met daarbij een bos bloemen.
Feel Good Radio sprak een aantal cursisten en vroeg wat hun beweegreden was om deze cursus te gaan volgen.

Mies (84) wilde deze cursus doen om bij te blijven, ze wil altijd blijven leren.
Ze vertelt:” Als er niemand is die zoiets voor je kan doen, dan moet ik het zelf doen. Dat vind ik ook leuk, het is mijn hobby. Ik wil alles zelf blijven doen voor mijn toekomst.
Ik vind het een leuke cursus, het is een goed boek en ook heel duidelijk.”

Anneke (72) antwoordde: “Het is een noodzakelijk kwaad. Voor eenvoudige dingen, als contact met de overheid, zelfs bij de gemeente moet je via de computer een afspraak maken. Het maakt het er niet gemakkelijker op, vooral niet toen ik problemen had met mijn gezichtsvermogen.”
Anneke vertelde dat in het cursusboek ook de vragen worden behandeld die je op een website van de overheid kan tegenkomen en hoe je de juiste antwoorden hieruit kan kiezen in het menu. In het boek staat ook veel achtergrondinformatie.

Er was ook een echtpaar die de cursus gezamenlijk had gevolgd. Anton (71) en Jeanine (65). Anton: “We deden al zelf de belastingaangifte digitaal, maar we waren er nog wat onzeker mee.” Jeanine wilde de cursus gaan doen, waarop Anton besloot om ook te gaan.”Want twee onthouden meer dan één en we worden er zekerder van.
We kunnen terugvallen op het cursusboek wanneer we een paspoort of een rijbewijs aan moeten vragen.”

Er rees ook de vraag hoe het dan moet als mensen geen internet en een computer hebben en ook geen geld om dat te kopen. Navraag bij de gemeente Pijnacker-Nootdorp leerde dat er zoveel mogelijk digitaal geregeld wordt waar het kan, en op een persoonlijke manier wanneer dit niet mogelijk is.

Deze cursus ‘Leren omgaan met de digitale overheid’ wordt in november in Nootdorp aangeboden en in 2016 nog een keer in Pijnacker.
Meer informatie is beschikbaar bij Bibliotheek Oostland, Julianalaan 47 in Pijnacker.

Voor hulp en algemene computervragen is er een wekelijks computercafé in Pijnacker. Van september tot en met mei is er elke vrijdagmiddag (uitgezonderd op Kerstdagen en Nieuwjaarsdag) van 14.00 tot 15.30 een computercafé in De Schakelaar, Mr.Dr. v.d. Helmlaan 11 in Pijnacker. U kunt daar terecht met al uw vragen op dat gebied, ook voor tablets / I-pads en internet.