Pijnackerse schrijfster presenteert haar derde boek

Marguerite de Ruijter uit Pijnacker is van beroep journaliste en redacteur en sinds 2014 ook schrijfster in haar vrije tijd. Op zaterdag 7 november tussen 10 tot 12 uur presenteert zij haar nieuwste boek ‘Help ik word 50’ in Atelier de Hichte in Berkel en Rodenrijs. Door: Ankie Schrijvers
Haar eerste boek ‘Roem en ambitie’ gaat over twee broers. Muziek en liefde spelen hierin een bijzondere rol en de roman heeft twee verrassende verhaallijnen.

In 2015 verscheen de fantasie thriller ‘Ambory’ over een diplomatendochter die spoorloos lijkt te zijn verdwenen. Het verhaal speelt zich af op Malta. Haar nieuwste boek ‘Help ik word 50’ is een mix van non-fictie, verhalen en blogs.

Dit jaar werd Marguerite de Ruijter zelf ook 50 jaar. Twee jaar eerder ontstond het idee om daar iets speciaals mee te doen. Ze dacht daarbij aan de twee wereldoorlogen die deze generatie niet heeft meegemaakt. Net als iedereen die na 1945 geboren is, weten ze niet wat oorlog werkelijk is. Zelf heeft ze er veel verhalen over gehoord van haar ouders en grootouders en ze vroeg zich af hoe dat met leeftijdgenoten zou zijn. De generatie die in 1964 (50 jaar na het begin van WO1) en 1965 (20 jaar na het einde van WO2) zou in het herdenkingsjaar 2014 van beide oorlogen 50 jaar worden. (WO1 begon 100 jaar geleden en WO 2 eindigde 70 jaar geleden.)rnHoe zou het leven van haar leeftijdgenoten er nu uit zien?

Marguerite plaatste een oproep op Facebook en vroeg daarnaast rechtstreeks aan iemand om een enquête met vragen hierover in te vullen. Er kwamen ruim voldoende toezeggingen en deze mensen kregen de enquête opgestuurd. Dat konden vragen zijn over het geloof of welke normen en waarden de bijna vijftigers hadden meegekregen uit hun jeugd.

Daarna vielen er weer een aantal af, omdat de vragen toch te heftig of te persoonlijk werden gevonden.rnIn totaal hebben er uiteindelijk 7 vrouwen en 5 mannen hun medewerking verleend aan het boek ‘Help ik word 50.’ De meeste verhalen zijn daarin anoniem opgenomen. Van drie mensen mocht het onder hun eigen naam worden geplaatst, waaronder éen die door Marquerite persoonlijk is geïnterviewd. De verhalen komen verspreid vanuit heel Nederland. Marguerite herkende een paar herinneringen die zij zelf ook heeft:” Er waren mensen die, net als ik, interesse hebben in de verhalen van vroeger van hun (groot)ouders. Het valt op dat er dingen hetzelfde zijn, vooral dat veel ouderen niets kunnen weggooien. Alles wordt langer bewaard, zelfs al is het een verroest bordje.’

Wat Marguerite niet herkent is het feit dat sommigen een strenge geloofsopvoeding hebben gehad, die ze hebben losgelaten of er zelfs om die reden niets meer mee te maken willen hebben. “Zelf ben ik ook gelovig opgevoed, ik heb dat nooit als dwingend ervaren, meer als vanzelfsprekend.”

Op 7 november is van 10 tot 12 uur is de boekpresentatie van ‘Help ik word 50’ in Atelier de Hichte in Berkel en Rodenrijs. De eerste exemplaren van dit boek zullen worden uitgereikt aan twee van de geïnterviewden van de vijftigers die onder eigen naam hun levensverhalen hebben verteld.rnrn