Koninklijke onderscheiding voor sportman Jan Koster

Burgemeester Francisca Ravestein reikte op zaterdag 14 november in het Sportcafé in sporthal Emerald in Delfgauw een Koninklijke Onderscheiding uit aan de heer Jan Koster. Hij ontving de onderscheiding Lid in de Orde van Oranje-Nassau.Zijn sportieve inspanningen bleven echter niet beperkt tot Taekwondo.
Het ging en gaat er bij hem met name om iedereen aan het sporten te krijgen, ook ouderen en verstandelijk gehandicapten. Zijn sportieve inspanningen bleven echter niet beperkt tot Taekwondo. Het ging en gaat er bij hem met name om iedereen aan het sporten te krijgen, specifieke doelgroepen in het bijzonder.

In 1966 – op 18-jarige leeftijd – begon de heer Jan Koster met een Taekwondoclubje in Delft. Zo zorgde hij ervoor dat vanaf begin jaren zeventig van de vorige eeuw de Taekwondosport in Delft tot volle bloei kwam. Jan Koster was meervoudig Nederlands kampioen en behaalde podium-plaatsen op Europese en Wereldkampioenschappen. Ook bracht hij vele nationale, Europese en wereldkampioenen voort. De heer Koster is een begrip in Delft en als grondlegger van de sport Taekwondo in Delft was hij ook verantwoordelijk voor het op een hoger niveau brengen van de Taekwondosport in Nederland.

Zijn sportieve inspanningen bleven echter niet beperkt tot Taekwondo. Het ging en gaat er bij hem met name om iedereen aan het sporten te krijgen, specifieke doelgroepen in het bijzonder. Zoals ouderen, allochtone jongeren, allochtone vrouwen en verstandelijk gehandicapten. Voor wie het geld niet heeft, desnoods gratis. Hij trainde de Delftse politie in zelfverdedigingstechnieken en droeg bij aan de ontwikkeling van het Beweeg ABC voor basisschoolleerlingen, een test die de motorische en fysieke toestand van de jeugd in kaart helpt brengen. Men kan altijd een beroep op hem doen als er grote evenementen georganiseerd moeten worden. Hij stelt dan zijn locatie beschikbaar of zorgt voor gratis workshops.
Met bovengenoemde activiteiten heeft de heer Koster laten zien al vele jaren in sportief en maatschappelijk opzicht zeer betrokken te zijn bij de sport Taekwondo in het algemeen en het belang van bewegen in het bijzonder.